VETENSKAP Den amerikanska spionorganisationen CIA har investerat i ett projekt för att genetiskt återskapa mammuten och den utdöda dronten.

Det amerikanska företaget Colossal arbetar aktivt med att genetiskt återskapa utdöda däggdjur, såsom mammuten och den tasmanska tigern, på ett liknande sett som sker i Jurassic Park-filmerna. Nu har man meddelat att man även tänker återskapa den flygoförmögna drontfågeln, som utrotades på Mauritius av människan redan på 1600-talet.

Företaget uppger att man samarbetar med mauretanska staten i projektet. Men bidragen kommer även från den amerikanska staten, närmare bestämt från CIA, skriver Yahoo News. Vad den ökända spionorganisationen har för intresse i att återuppväcka utrotade djurarter är dock oklart.

För att återskapa dronten har Colossal kartlagt fågelns arvsmassa. Man kommer att använda fågelns närmaste levande släkting nikobarduvan och den utdöda rodriguessolitärfågeln, som är den närmaste genetiska släktingen, för att få tillbaka dronten.

När det gäller mammuten har Colossal uppgett att det första embryot kan komma att skapas redan 2027. Den ursprungliga tanken var att låta den utdöda bjässen återbefolka den arktiska världen genom att placera dem i Sibirien, men med tanke på Rysslands impopularitet i USA ser man nu över andra alternativ.