KRÖNIKA. I veckan släppte Microsoft sin senaste version av operativsystemet Windows med versionsnummer 10. Den nya varianten erbjuds som gratis uppdatering till användare av äldre versioner av Microsofts operativsystem.

Om du är som så många andra i Sverige så kör du förmodligen någon variant av Windows operativsystem på din PC. Enligt statistik över våra besökare är windowsanvändarna cirka 88 procent av besökare med PC, 46 procent totalt.

Os-nordfront

Tillhör du de 88 procenten så har du förmodligen upptäckt den lilla vita windowsikonen i aktivitetsfältet. Vid klick på ikonen så erbjuds användaren att boka en gratis uppgradering av sitt nuvarande Windows till det nya Windows 10, helt gratis.

Bara faktumet att Microsoft erbjuder sin senaste produkt helt gratis till användare borde få de flesta att dra öronen åt sig. Ett företag som lever på att sälja operativsystem och annan mjukvara gör dåliga affärer på att ge bort produkterna. Planen med det nya operativsystemet är förmodligen att få med sig så många som möjligt på tåget och via det nya OS:et knyta användarna hårdare till sina egna tjänster och annonsnätverk.

Jag vill lämna några varningens ord till er som går i tankarna att uppgradera till Windows 10. Nedan följer ett antal nya ”funktioner” och inställningar i W10 som du som användare bör vara medveten om när du uppgraderar.

  • Din gamla licens blir ogiltig när du väl uppgraderar, så du kan inte gå tillbaka till din ursprungliga version av Windows. (OBS, oklart ang detta.)
  • Kontrollen över ditt operativsystem kommer att minska drastisk, till exempel: Du kan inte välja bort uppdateringar av operativsystemet eller drivrutiner, Windows Defender kan inte deaktiveras om du inte installerar ett alternativt antivirusprogram.
  • Microsoft använder din bandbredd till att distribuera uppdateringar och annat, utan att fråga användaren.
  • Standardinställningarna, som majoriteten av alla användare kommer att bruka, ger bland annat Windows tillstånd att dela ditt wifi-lösenord med facebook-kontakter och givetvis Microsoft själva. Standard är också att startmenyn visar annonser.
  • Microsoft kommer även att samla in din internethistorik och tangentnedslag i syfte att ”Att hjälpa Microsoft förbättra produkter och tjänster”
  • Om du väljer att bruka Microsofts diskkryptering, Bitlocker, så skickas din återställningsnyckel till Microsoft.

Detta är bara ett smakprov på de privatlivsfientliga funktioner och inställningar som finns i denna nya Windowsversion. Fler exempel kan hittas här (tyvärr har upphovsmakaren till bilden dragit paralleler till Goebbels och Tredje riket). Om ovanstående har avskräckt dig från att uppdatera till Micosofts senaste mästerverk så kan jag glädjande nog erbjuda er alternativ.

GNU/Linux
Istället för att nappa på Microsofts erbjudande till uppgradering föreslår jag istället att du byter operativsystem till någon öppen källkodsvariant. Tyvärr kan det för den tekniskt ointresserade vara ett stort steg, då det bokstavligen finns hundratals varianter av Linux. Jag kan rekommendera två versioner, båda två ser och fungerar ganska likt ett windowssystem.

Linux Mint – Perfekt första linuxdistro, en van windowsanvändare hittar det mesta. De flesta program som man behöver finns i grundinstallationen.

Linux Mint (klicka för större)

Linux Mint (klicka för större)

Lubuntu – Resurssnål variant av Ubuntu, som passar bra för lite äldre hårdvara.

Lubuntu (klicka för större)

Lubuntu (klicka för större)

Om ni läsare efterfrågar en installationsguide för något av de två ovanstående operativsystemen, så framställer jag gärna en sådan.


  • Publicerad:
    2015-08-03 12:10