UTRIKES. Tre danska oppositionspartier vill nu förbjuda Antifascistisk aktion, som gjort sig kända för kartläggning av meningsmotståndare och attentat mot dessa.

Efter att en dansk domstol utfärdat ett förbud mot det kriminella gänget Loyal to Familia kräver nu de tre oppositionspartierna Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti att regeringen ska undersöka möjligheterna att förbjuda Antifascistisk aktion.

Anledningen är enligt Venstres viceordförande Inger Støjberg att nätverkets mål är att ”sprida hat och våld på gatorna”. Istället för att terrorisera meningsmotståndare menar Støjberg att AFA-medlemmar bör ”skaffa ett arbete och tjäna samhället”.

— Vi ser också gärna att det undersöks om AFA kan kategoriseras som en förening som använder sig av våld och därför kan upplösas på samma sätt som Loyal to Familia, säger Liberal Alliances ordförande Alex Vanopslagh.

Även Dansk Folkepartis rättspolitiske talesman Peter Skaarup är inne på samma linje och menar att AFA bör förbjudas därför att man använder sig av våld som arbetsmetod.

Enligt en person som utger sig för att föra nätverkets talan vore ett förbud helt meningslöst då Antifascistisk aktion inte är en förening med några medlemslistor, utan mer som löst sammansatta personer som samlas kring en idé.

Att ”enskilda personer” använder sig av våld som arbetsmetod är ingenting som bör läggas andra antifascister till last, menar personen. Att oliktänkande möter motstånd med alla medel – däribland våld – är ingenting konstigt.

Om AFA förbjuds är det enligt denne inget större problem eftersom den kamp man för lika gärna kan föras under andra namn och i andra grupperingar.

Källa:
Oppositionen vil forbyde den voldlige venstreradikale gruppe antifascistiske aktion


  • Publicerad:
    2020-02-29 23:35