UTRIKES. En militärdomstol i staden Penza i Ryssland har dömt sju unga vänsterextrema antifascister till mellan 6 och 18 års fängelse för terrorism och vapenbrott.

Ryssland daltar inte med de våldsbejakande antifascisterna. Genrebild.

Militärdomstolen i staden Penza i Ryssland ansåg det bevisat att de sju antifascisterna hade bildat ett terrornätverk kallat ”Set” (”Nätverket”), vars mål var att störta regeringen och att angripa ämbetsverk och regeringstjänstemän.

De sju extremisterna, som greps år 2017 och 2018, påstår att de torterades i rannsakningshäktet med bland annat elchocker, och att deras vittnesmål var framtvingade med våld. Alla sju avvisar alla anklagelser och hävdar att de är oskyldiga.

Människorättsorganisationen Memorial beskriver de dömda som antifascister och vänsteraktivister som kan betraktas som politiska fångar.

President Vladimir Putins talesman Dmitri Peskov säger att Putin har satt sig in i fallet flera gånger och bett sina tjänstemän och utredare ”att se till att allt görs i enlighet med lagen.”

Tidningen Kommersant skriver att brottsutredningen kring ”Nätverket” inleddes efter att en ung man, som hade gripits misstänkt för narkotikainnehav, sa sig tillhöra gruppen.

Den statliga tv-kanalen NTV hävdade år 2018 att männen hade skadat sig själva i häktet och att de och deras anhängare fick betalt från väst.

2019 stämplades ”Network” som en extremistisk organisation i Ryssland, tillsammans med bland andra ISIS.

Källa:
Russian antifascist group given ’monstrous’ jail terms


  • Publicerad:
    2020-02-16 17:30