Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Vänsterextremist bakom serie av bilbränder i Köpenhamn

Av Redaktionen, 2019-11-06
redaktionen@nordfront.se

ANTIFA. En 27-årig manlig antifascist har erkänt sig skyldig till nio bilbränder i Köpenhamn.

Baldersgade på Nørrebro har under en tid härjats av en serie bilbränder. På bara några få månader har gatan drabbats av totalt nio bränder. Nu har en 27-årig manlig antifascist, som har bott i Ungdomshuset på Dortheavej 61 och tillhör det antifascistiska kollektivet BumZen, erkänt att han är gärningsmannen bakom bränderna, skriver Berlingske.

Nordfronts skrev tidigare idag om ungdomshuset, som fungerar som samlingsplats för militanta vänsterextremister och som nu fått mer 1,3 miljoner danska kronor i stöd från Köpenhamns kommun.

Den 27-åriga antifascisten dömdes till ett års villkorligt fängelse. Samtidigt dömdes han till att betala mer än en miljon danska kronor i ersättning till ägarna av de bilar som han har bränt ner. Det totala ersättningsbeloppet har emellertid inte bestämts ännu.

Det antifascistiska kollektivet BumZen ligger på Baldersgade på Nørrebro i Köpenhamn, i direkt anslutning till bilbränderna.

Kollektivet är känt för att vara en samlingsplats för våldsamma vänsterextremister kopplade till olika antifascistiska och andra vänstergrupper. Flera gånger har polisen genomför husrannsakningar hos kollektivet och funnit vapen och genomfört gripanden på plats.

Gärningsman: Jag var påverkad och en idiot

Den 27-åriga gärningsmannen förklarade att han han var påverkad när han antände de nio bilarna vid nio olika tillfällen från den 30 augusti till 23 oktober i år.

”Jag var påverkad och en idiot. Jag tänkte inte riktigt klart. Det finns ingen djupare handling bakom. Jag hade bara druckit för mycket. Jag har haft alkoholmissbruk i många år”, förklarade han.

Under rättegången kom det fram att den 27-årige mannen haft ett alkoholmissbruk sedan han var 15 år.

Som 15-åring flyttade han in i ett hembyggt skjul på ön Refshaleøen innan han fortsatte till Ungdomshuset på Dortheavej 61 i Köpenhamns nordvästra kvarter. Sedan dess har han flyttat till BumZens lokal.

Bilbränder slår rekord

Fallet från Baldersgade följer en generell trend där fler och fler bilbränder äger rum även i Danmark. Särskilt Köpenhamn och Århus påverkas av trenden med bilbränder.

Under detta års första första nio månader har totalt 648 bränder ägt rum.

Under de tre övriga år som polisen övervakat bilbränder har nivån pendlat från 487 bränder år 2016, till 626 år 2017 och till 562 år 2018. Siffrorna är dock ganska osäkra då det kan vara svårt att avgöra om bränderna är anlagda eller inte.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.dk.


  • Publicerad:
    2019-11-06 22:55