VÄNSTEREXTREMISM. Richii Klinsmeister vägrade lyda polisens order om att ta av maskering när han ”motdemonstrerade” i Kungälv på första maj. Nu åtalas den ökände ”djurrättsaktivisten” bland annat för brott mot maskeringsförbudet samt för en attack mot en minkfarm.

Till vänster: Richii Klinsmeister maskerad och med AFA-flagga i Kungälv den 1 maj i år. Till höger: Klinsmeister lite senare, avmaskerad på polisstationen.

I förhör med polis uppger den kriminellt belastade vänsterextremisten Richii Klinsmeister (19810818-4014) att han endast maskerade sig under första maj i Kungälv för att ”undvika att bli fotograferad av NMR”. I slutändan kom han dock att gripas misstänkt för brott om förbud mot maskering i vissa fall, vilket förstås lett till att hans avmaskerade ansikte hamnat i offentliga handlingar.

Men Richii Klinsmeister är sedan länge en högst offentlig person.

Hyllar kommunism och massmord
Richii Klinsmeister bor i Horred, strax utanför Varberg i Västra Götaland, och är sedan tidigare dömd för bland annat olaga hot, olaga intrång, ofredande, skadegörelse, olaga tvång, brott mot griftefriden och brott mot trafikförordningen. Flera av brotten rör diverse attacker, trakasserier och hot mot pälshandlare och minkfarmare.

Han har tidigare varit i aktiv i Miljöpartiet, bland annat som avlönad ombudsman åt ungdomsförbundet Grön Ungdom i Göteborg, och senare i diverse så kallade djurrättsorganisationer med stark koppling till våldsvänstern. Idag är han ledare för organisationen ”Djurfront”, som beskrivs som den mest extrema och våldsamma djurrättsorganisationen i Sverige med kopplingar till den antifascistiska våldsvänstern. Djurfront förespråkar att all form av hushållning med djur ska upphöra samt att man ska påbjuda alla en vegansk livsstil.

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar Klinsmeister att en av Djurfronts strategier är att ”besöka” lantbrukare som har djur i deras hem.

— Demonstrationer utanför djurförtryckares privata bostäder är en av våra metoder. Syftet är främst att demonstrera mot djurplågaren i fråga men även för att informera grannar och allmänheten om vad som pågår bakom lyckta dörrar och stängsel.

Vid ett tillfälle deltog han i gravskändningar mot en familj med kopplingar till minkhållning. Han grävde då upp en gravsten tillhörande en släkting till en blivande minkfarmare. Sedan placerade han gravstenen på den blivande minkfarmarens gård och ersatte släktingens sten med en ny sten där det stod ”[Den blivande minkfarmarens namn] blev aldrig minkfarmare”, något han dömdes för och i efterhand säger sig vara stolt över.

— Jag är stolt över att jag kämpade för att stoppa minkfarmen. I dag ser jag bara fram emot att kämpa med Djurfront, säger han i en intervju med SVT.


Kort dokumentär som visar på kopplingen mellan vissa grupper av så kallade djurrättsaktivister och våldsvänstern där bland annat Richii Klinsmeister är med.

På Facebook uppmanar han till mord på jägare, samtidigt som han hyllar kommunistiska massmördare såsom Pol Pot, Josef Stalin och Mao Zedong – ledare för brutala regimer som var ökända för brutalitet mot såväl människor som djur.

Nedan är ett axplock av skärmdumpar från Klinsmeisters Facebook som finns med i en artikel om Klinsmeister och hans relation till ”ex-nazisten” Johnny Puma Höglin, som också uttalat stöd för våld mot jägare och lantbrukare:

Bilden föreställande en fastbunden man som får sina ögon uppätna av kråkor är taggad med #huntingaccident.

Ville stoppa nordiska arbetare
Den 1 maj i år beslutade sig dock Klinsmeister för att fira arbetarnas högtidsdag genom att åka till Kungälv och delta på en så kallad motdemonstration och försöka stoppa Nordiska motståndsrörelsen som tågade i staden för att hedra den nordiska arbetaren. Detta gjorde han maskerad och med en AFA-flagga i högsta hugg.

Motdemonstranterna i Kungälv på första maj gjorde sitt yttersta för att med våld stoppa arbetarmarschen. Bland annat kastade man sten på polishästar som användes för att lugna situationen, trots att det fanns deltagare som Klinsmeister som påstår sig vara en så kallad djurättsaktivist.

Även polisen gick till hårt angrepp på de nordiska arbetare som samlats i Kungälv för att fira första maj. Men trots vad som av Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg har beskrivits som den värsta polisinsatsen i modern historia lyckades varken poliser eller motdemonstranter få sin vilja igenom.


Trots att polisen tycktes göra sitt yttersta för att våldsamma motdemonstranter som ”djurrättsaktivisten” Richii Klinsmeister skulle kunna komma nära de nordiska arbetare som demonstrerade i Kungälv på första maj kunde dessa ses kasta sten på polishästar.

I förhör med Klinsmeister uppger han att han inte hörde polisens order om att avlägsna maskering, men också att han i regel är maskerad i samband med att han demonstrerar för djurrätt. Detta var också första gången han demonstrerade mot Nordiska motståndsrörelsen. I utskriften av det inledande förhöret med Klinsmeister kan man läsa:

Richii är inte alltid maskerad. Han är sällan maskerad, men just idag var det för att inte bli uthängd av NMR. Ingen djurrättsaktivist har någonsin blivit gripen för att ha maskerat sig, såvitt Richii känner till.

Han grips i samband med att polisen skapat en sluss med hjälp av polisfordon där de så kallade motdemonstranterna ska få passera en och en. När det är Klinsmeisters tur försöker han slå en polisman som filmar dem med sin AFA-flagga, varpå en polisman med uppgift att beskydda polisen med kamera griper honom.

Enligt Klinsmeister själv försökte han bara skydda sitt ansikte med flaggan eftersom han var övertygad om att polisen som filmade var från Nordfront. Varför han behövde flaggan som skydd då han redan var maskerad eller hur han kunde tro att polisen skulle tillåta systemkritiska journalister filma motdemonstranter innanför polisavspärrningar frågar dock inte polisen i förhöret.

Richii Klinsmeister inringad i polisens förundersökningsprotokoll. Bilden är tagen i samband med att polisen gav order om att avlägsna all maskering under första maj i Kungälv. Foto: Polisen.

Richii Klinsmeister med AFA-flagga i Kungälv på första maj. Foto: Polisen.

Richii Klinsmeister avmaskerad efter att ha gripits under första maj i Kungälv. Foto: Polisen.

Åtalas för ytterligare attacker mot minkfarmare
Förutom att han vid Varbegs tingsrätt nu åtalas för brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall åtalas han även för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats efter att ha kört in i en annan bils backspegel och sedan smitit därifrån.

Vidare åtalas han för olaga hot, hemfridsbrott och ofredande mot en minkfarmare. Klinsmeister ska enligt åtalet på Instagram ha lagt upp en bild på ett skelett med texten ”[minkfarmarens namn], fd minkfarmare”. Vid ett annat tillfälle ska han ha tagit sig in på minkfarmarens gård och där skrikit i megafon att minkfarmaren är en djurplågare, ringt i bjällror och satt igång sirener. Enligt åtalet var syftet att kränka minkfarmaren och hans familj, samt ett försök att förhindra dennes legala verksamhet.

Han åtalas dessutom av Göteborgs tingsrätt för brott mot trafikordningen. Även denna gång misslyckades han med att hålla avstånd gentemot bilen framför när han den 1 februari körde omkring i Mölndal.

Källor:
Varberg tingsrätt: MÅLNR: B 1875-19 (Stämningsansökan och förundersökningsprotokoll)
Varberg tingsrätt: MÅLNR: B 2460-17 (Stämningsansökan)
Göteborg tingsrätt: MÅLNR: B 6267-19 (Stämningsansökan)
Så svarar Djurfronts ledare Richii Klinsmeister
Djurrättsaktivisten efter grova brotten: ”Jag är stolt”
Varför vill ”antinazisten” Johnny Höglin döda jägare?
Animal Cruelty Is Part of the Fabric of the Former Soviet Union
How are Animals Abused and Exploited in Asia?


  • Publicerad:
    2019-08-13 18:28