DANMARK. Statsminister Mette Frederiksen har beordrat en fördjupad utredning gentemot Danmarks militära underrättelsetjänst. Detta efter att det avslöjats att man sysslat med mörkläggning och illegal övervakning av medborgare.

Just nu håller en stor skandal på att rullas upp i Danmark gällande landets militära underrättelsetjänst Forsvarets etterretningstjeneste (FE). Det handlar om att FE undanhållit avgörande information, sysslat med illegal övervakning av danska medborgare samt struntat i att följa upp indikationer på att spionage pågår inom försvarsministeriets område.

FE:s chef Lars Findsen har stängts av från sin tjänst, liksom två andra ledande befattningshavare, samt Findsens föregångare som för tillfället är chef för försvarsdepartementet.

— Det säger sig självt att underrättelsetjänsten måste arbeta inom lagens ramverk, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) enligt Danmarks Radio.

Regeringen har nu beordrat en fördjupad utredning av FE som ska genomföras av underrättelsetjänstens tillsynsorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET). Det var också TET som avslöjade att FE sedan 2014 gett felaktig information till sin granskare, vilket uppdagades tack vare flera visselblåsare.

— Tilsynet har lämnat in ett stort skriftligt material till regeringen. Försvarsministern har tillsatt en utredning men nu sätter vi igång en ännu djupare granskning, säger Frederiksen.

FE:s verksamhet kommer dock att fortgå under utredningen, meddelar statsministern.


  • Publicerad:
    2020-08-25 22:30