NORGE Norska polisen har officiellt identifierat offren från terrordådet i Kongsberg.

I onsdags mördades fem personer vid ett islamistiskt terrordåd i norska Kongsberg. Terroristen använde sig av pilbåge och har identifierats som den norska islamkonverititen Espen Andersen Bråthen.

Fem grannar drabbades

Idag gick norska polisen ut med att man officiellt identifierat terroroffren som Andréa Meyer (52), Hanne Merethe Englund (56), Gunnar Erling Sauve (75), Liv Berit Borge (75) och Gun Marith Madsen (78).

Enligt polisen valdes offren slumpmässigt, men alla fem bodde på samma gata. Gunnar och Liv var dessutom ett par.

Under attentatet ska Andersen Bråthen ha gått in i folks bostäder och skjutit dem med pilbågen. Mannen har tidigare publicerat videor på sociala medier där han har spridit ett islamistiskt budskap, men polisen tycker inte att uppgifterna är relevanta.

—  Hypotesen om att han har konverterat till islam har vi lämnat därhän, säger polisen Per Thomas Omholt under presskonferensen, som istället pekar på att Andersen Bråthen kan vara psykiskt sjuk.

Censurerades av SVT

SVT direktsände presskonferensen, men svenskarna fick inte samma information som norskarna. När den norska polisen sa något obekvämt stängde man helt enkelt av ljudet.

— Vi är återhållsamma med uppgifter om den här misstänkte mannen. Vi kommer därför vid behov att behöva sänka ljudet vid vissa tillfällen, förklarar SVT:s nyhetsankare Olivia Elander.