NORGE Mannen som misstänks ha dödat fem med pilbåge i norska Kongsberg är etnisk nordbo, men konvertit till islam. Enligt polisen har man haft ”bekymmer” med mannens radikalisering.

Det var under gårdagen som en 37-årig man gick till angrepp med pilbåge i staden Kongsberg i Norge. Attacken pågick i 34 minuter och slutade med fem döda och två skadade.

Polisen säger att man fortfarande utreder motiv, men att terrorvinkeln är en av möjligheterna. Man tror dock att mannen handlat på eget bevåg.

Eftersom det har framgått att gärningsmannen inte är en icke-europé har vissa direkt dragit kopplingar till Anders Behring Breivik och på sociala medier har antirasister triumferande ”konstaterat” att gärningsmannen är en ”vit kristen norrman”.

Under en polispresskonferens på torsdagen framkommer det förvisso att mannen är en 37-årig dansk medborgare, med dansk mamma och norsk pappa och uppvuxen i Norge. Nyligen ska han dock ha konverterat till islam, vilket också tycks vara polisens huvudspår vad gäller motiv.

Tysk pilbågsfantast oskyldigt utpekad

Det extremsionistiska Twitterkontot ”Terror Alarm” har identifierat mannen som Rainer Winklarson, något som dock inte stämmer. Winklarson tycks vara en tysk internetpersonlighet och pilbågsfantast som blivit känd genom att göra sig lustig på sin egen bekostnad.

Ifall utpekandet är en slags mem i samma anda som gärningsmanna-memerna om den amerikanske komikern Sam Hyde eller bara en olycklig miss är dock oklart.

Mannens verkliga identitet ska vara Espen Andersen Bråthen.

Radikaliserades efter konvertering

Enligt polischefen Ole Bredrup Sæverud ska 34-åringen ha radikaliserats på senare tid, något som polisen har känt till.

– Det har varit bekymmer kring radikalisering runt mannen, säger polischefen, men tillägger att polisen under 2021 inte fått några orosanmälningar om honom.

Åklagare Ann Irén Svane Mathiassen bekräftar dock för norska TV2 att Bråthen är känd för polisen sedan tidigare, i flera ärenden. Hon bekräftar också att mannen har erkänt själva händelseförloppet.

Dog efter misslyckat polisingripande

Polisen medger också att samtliga offer med största sannolikhet dog efter ett första försök av polisen att ingripa mot mannen.

Man ska också ha besökt mannen vid minst två tillfällen under förra året. Grannar har berättat att mannen betett sig väldigt underligt, och fäktats med svärd och klubbor på gården. Vid ett polisbesök ska polisen ha haft kravallutrustning och skrikit åt mannen att komma ut, har en granne berättat för norska VG.

— Han fäktades med klubbor, pinnar och batonger i sin trädgård. Jag såg honom där regelbundet på sommaren, men också hela hösten om det inte var för kallt, säger den tidigare grannen till VG.

NRK rapporterar också att Bråthen. Förra året dömdes till sex månaders besöksförbud mot familjemedlemmar efter att ha hotat dem.

Han är också sedan tidigare dömd för bland annat inbrott och ett mindre narkotikabrott.