Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg har under veckor förgäves letat efter hets mot folkgrupp i artiklar hos systemkritiska tidningar. När detta inte fungerat har Linderborg och Aftonbladets jurist istället börjat leta igenom kommentarer för att hitta någonting olagligt.

För några veckor sedan startade Aftonbladet Kultur, med Åsa Linderborg i spetsen, en kampanj i syfte att åtala och inskränka yttrandefriheten för nationella nättidningar. Linderborg har gjort försök att utmåla sin hatkampanj som en seriös granskning, men tonen har varit ganska rå och hon har även kommit med felaktiga påståenden. Förutom att kampanjen heter ”Nu granskar vi skiten” så kategoriserar Åsa Linderborg sina meningsmotståndare som ”tokhögern” eller ”järnrörssajterna”. Nättidningen Nationell.nu utmålas som obehaglig, en kommentar till en artikel på Fria Tider blir till en allmän hållning hos nättidningen och den halvjudiske författaren Lasse Vilhelmsson ”hatar judar” eftersom han anser att man ska kunna forska om andra världskriget utan att hamna i fängelse.

stöveltramp_Åsa_linderborg

Åsa Linderborg kallade in en jurist för att undersöka huruvida materialet som publiceras på de nationella sidorna utgör hets mot folkgrupp. Det visade sig dock snabbt att det inte var lika lätt som Åsa Linderborg hade velat att få till ett åtal mot hemsidorna. Istället har man övergått till att granska de mängder av kommentarer som skrivs till artiklarna. Resultatet av allt pusslande har blivit till ännu en artikel av Åsa Linderborg där hon använder gamla beprövade associationer till ”stöveltramp”.

I ”Stöveltrampen hörs tydligt på hatsajterna” har Nordfront med flera nationella nättidningar hamnat i Åsa Linderborgs kikarsikte. Åsa Linderborg är dock ingen precisionsskytt. Hon bär på en kulspruta som hon skjuter vilt omkring sig i förhoppning att träffa något. En kommentar till en av Nordfronts artiklar som menar att judarna har degenererade och förvridna hjärnor, anser Aftonbladets experter är hets mot folkgrupp.

”Detta, säger juristen som vi  konsulterar i den här granskningen, är hets mot folkgrupp då det inte, ens med beaktande av sammanhanget och den tänkta läsekretsen, är sakligt eller vederhäftigt att påstå att alla judar är degenererade.”

Vad sakliga Åsa, och den jurist hon duckar bakom, tycks ha missat är att Nordfront har fritt kommentarsfält, vilket innebär att vem som helst kan kommentera och publicera kommentaren och att personen själv bär ansvaret för den. Det kan teoretiskt sett lika gärna vara Åsa Linderborg själv som skriver en kommentar som hon sedan fördömer.

Åsa Linderborg hävdar vidare, utan något som helst faktaunderlag till sitt påstående, att det ökade läsarantalet hos nationella nättidningar beror på att hälften av besökarna är journalister och antirasister. Hon skriver också att inte alltför många tar någon notis av det som Nordfront och andra nationella nättidningar skriver om:

”Även om hälften är journalister och antirasister som vill ha koll, fångar de många. Men det är inte järnrörssajterna som är det stora problemet. Nordfront – som publicerar texter om att förintelsen aldrig hänt, texter som är helt lagliga och ska så vara; dumhet och okunskap måste vara tillåtet – kommer aldrig samla massorna. Tiden är förbi när det var ett vinnande koncept att hata judar och heja på Hitler.”

Fråga som måste ställas är varför Åsa Linderborg lägger ner sådan tid och frenesi på att försöka åtala ”järnrörssajterna”, när de ändå inte utgör något som helst hot mot det rådande systemet? Rädsla för alternativa nyhetskällor och desperation över att allt fler genomskådar den svenskfientliga agendan torde vara ett giltigt svar. Och du kan inte åtala alla, Åsa Linderborg.


  • Publicerad:
    2012-12-17 00:10