EBOLA. Den medicin som hittills använts för att bota de som smittats av ebolaviruset är nu slut. Istället börjar man använda ett sämre alternativ som tidigare aldrig testats på människor.

Zmapp heter den medicin som hittills använts för att bota de som smittats av ebolaviruset. Det är en experimentsmedicin som använts på ebolasmittade amerikaner med goda resultat, de flesta har överlevt.

Meningen var att den norska kvinnliga hjälparbetaren skulle behandlas med den sista dosen av Zmapp, men medicinen hann ta slut. Istället behandlas kvinnan med Zmab, en medicin framtagen av det kanadensiska bolaget Defyrus. Zmab har aldrig tidigare använts på människor, det ska dock ha gjorts flera tester på ebolasmittade chimpanser.

— Så vitt jag vet så stämmer det, säger Steinar Madsen, chef på norska läkemedelsverket till Nettavisen.

Att Zmab inte är lika effektiv som Zmapp är något som tillverkarna är väl medvetna om.

— Vår studie visar att Zmapp har bättre effekt än Zmab. Det är vår konklusion, säger Jeffrey D Turner, en av cheferna på Defyrus till Nettavisen.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det inte heller så konstigt att sjukvårdspersonal nu börjat smittas utanför Västafrika. Detta då risken för att komma i kontakt med kontaminerat material, såsom kläder som använts under vården av de smittade, är stor.

Källa:
Experimentmedicin mot Ebola är slut


  • Publicerad:
    2014-10-08 18:40