EBOLA. Allt fler svenska läkare väljer att åka till det eboladrabbade Västafrika för att hjälpa till att vårda svårt sjuka afrikaner.

ebola

Den första kursen i hur man vårdar ebolasmittade patienter samtidigt som man skyddar sig själv är fullbokad och totalt är det för närvarande 60 hjälparbetare som tänkt att åka till Västafrika. Inom kort kommer det att hållas ytterligare två kurser som ges av Karolinska institutet, med Socialstyrelsen som finansiär.

Kursen, där deltagarna får lära sig att minimera riskerna att bli smittade, kommer att pågå under tre veckor och kursdeltagaren Helena Nordenstedt uppger att hon är väl förberedd.

— Det är inget luftburet virus och riskerna att smittas är små. Jag har pratat med folk som varit nere och är väl förberedd, säger hon.

Nordenstedt kommer efter sin avslutade kurs att åka till Bryssel för vidare utbildning för att senare åka till Monrovia där hon kommer att jobba för Läkare utan gränser under fyra veckor.

— Det är så länge som medicinsk personal får vara där nere. Det är tufft fysiskt och mentalt, menar hon.

Hittills har 4447 personer dött till följd av ebolaviruset, men mörkertalet är stort. Minst 8914 personer har hittills smittats av viruset som för en tid sedan tog sig till Europa. Under tisdagen meddelade Läkare utan gränser att nio hjälparbetare avlidit till följd av sitt engagemang i Västafrika.

Källa:
Jag är väl förberedd


  • Publicerad:
    2014-10-14 20:00