EPIDEMI. Världshälsoorganisationen (WHO) skriver nu att ett nytt utbrott av det fruktade Ebola-viruset har brutit ut i Kongo-Kinshasa.

Det är i Bas-Uele-provinsen i den nordligaste delen av Kongo-Kinshasa, på gränsen till Centralafrikanska republiken, som den fruktade Ebolafebern har brutit ut. Området där viruset härjar är glest befolkat och ligger ett 20-tal mil från Ebolafloden, som virussjukdomen fått sitt namn ifrån. Elva misstänkta fall av viruset har rapporterats från regionen och minst tre dödsfall ska ha skett. Enligt uppgifter överväger nu WHO att ge klartecken för att sätta in ett experimentellt vaccin för att stoppa virussjukdomen.

Det senaste utbrottet av ebola som pågick mellan december 2013 fram till förra året tog 11 000 människoliv och då fanns det endast få eller inga motmedel alls att sätta in. Idag finns det 12 olika kandidatvacciner. Ingen av dessa är ännu testade fullt ut eller har fått godkänt för försäljning men förra månaden beslutade WHO:s rådgivande grupp om immunisering att en av dessa vacciner skulle anses vara tillräckligt bra för att kunna användas i nödfall för att bekämpa ett nytt eventuellt utbrott.

Källor:
WHO Regional Director for Africa, Dr Matshidiso Moeti travels to Kinshasa to discuss Ebola outbreak response
Ebola vaccine could get first real-world test in emerging outbreak


  • Publicerad:
    2017-05-18 08:25