EUROPA. Idag har det bekräftats att en person har smittats av ebola i Europa. Detta efter att personen varit med och vårdat en missionär som arbetat i Västafrika.

Ett av de vårdbiträden som tidigare vårdat en spansk missionär för ebola uppges nu själv ha blivit smittad. Biträdet är det första fallet av smittade utanför Afrikas gränser. Den spanska hälsomyndigheten uppger att man tagit prover två gånger och båda har visat sig vara positiva.

Under dagen har även en norsk kvinnlig hjälparbetare tagits hem till Norge för vård då hon smittats under sitt arbete för Läkare utan gränser i Sierra Leone. Hon testades positivt för virussjukdomen i söndags och flögs direkt till Sierra Leones huvudstad Freetown för att senare transporteras vidare till Norge. Kvinnan beräknas komma fram till Oslo under morgondagen.

— Det känns bra att hon får komma hem till Norge och de sina. Vi har kontinuerlig kontakt med hjälparbetarens anhöriga, säger Anne Cecilie Kalteborn, generalsekreterare för Leger uten grenser.

Ebola härjar främst i Sierra Leone, Guinea och Liberia i Västafrika. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har det hittills över 3 400 personer dött av ebola.

Källor:
Första fallet av ebola i Europa
Norska ebolasmittad i Sierra Leone


  • Publicerad:
    2014-10-06 22:20