20130615_grieg

Dagens datum 15 juni: Denna dag år 1843 föddes en av Nordens främsta kompositörer och en förgrundsgestalt inom den nordiska nationalromantiken.

Edvard Hagerup Grieg föddes den 15 juni år 1843 i Bergen. Han växte upp i en musikalisk miljö. Hans mor, Gesine Judith Hagerup, var själv en mycket duktig pianist som hade blivit musikaliskt skolad i Tyskland. Den världskände violinisten Ole Bull, som var nära vän till familjen, lade tidigt märke till Edvard Griegs talang och föreslog att han skulle genomgå särskild musikalisk utbildning. Detta föranledde att Grieg år 1858, vid endast 15 års ålder, begav sig till Tyskland för att studera vid Leipzigs konservatorium.

Grieg kom dock snart att bilda uppfattningen att musikhögskolan i Leipzig var för konservativ. Han började på egen hand studera Frédéric Chopin, Robert Schumann och Carl Reinecke  – alla pianister som han själv. Hans favoritkompositör var annars Mozart. Han var också stor beundrare av Wagner.

Edvard-griegEfter fyra år utexaminerades Grieg från Leipzigs konservatorium med mycket goda avgångsbetyg. Efter ett års vistelse i Bergen begav sig Grieg till Köpenhamn där han levde i tre år. I Köpenhamn hade han träffat Rikard Nordraak, som under samma tidsperiod komponerade Norges nationalsång. Nordraak kom att få stor betydelse för Griegs utveckling, inte som kompositör men som en inspirationskälla och ett slags mentor. Framförallt tilltalades Grieg av Nordraaks strävan efter att skapa nordisk musik baserat på gamla folktoner. Det fanns andra tonsättare i Norge som också var inne på det spåret och som vidare influerade Grieg, exempelvis Otto Winter-Hjelm och Ludvig Mathias Lindeman, varav den senare gav ut ett samlingsverk med tusen norska folkmelodier.

Under Griegs tid hade norrmännen århundraden levt i skuggan av Danmark för att sedan påtvingas en union med Sverige på mer eller mindre enbart Sveriges villkor. Många norrmän sökte vid den tiden efter en egen norsk identitet och förde en kulturkamp där man lyfte fram vad som var specifikt norskt. Den norska kultur som vid denna tid trädde fram var dock i allra högsta grad nordisk. I denna nordiska nationalromantiska era blev Grieg en förgrundsgestalt med sina nordiska rytmer och sina verk om norska fjäll och fjordar.

Åren 1867-1879 uppträdde Grieg i Tyskland och städer som Wien, Rom, London och Sankt Petersburg. Han träffade vid denna tid kompositören Franz Liszt, en pianovirtuos som beskrivits som ”den främste genom alla tider”. Grieg hade genom ett rekommendationsbrev från Liszt, som aldrig hade träffat Grieg tidigare, fått ett statligt stipendium så att Grieg kunde ta sig ner till Italien. De möttes vid två tillfällen i Rom där Grieg hade med noter till två verk som Liszt spelade a prima vista för de samlade musikerna. Liszt imponerades av den norske kompositören och hans goda vitsord hjälpte Grieg att bli ännu mer känd samtidigt som det gav honom självförtroende och självtillit.

Mest känd är Grieg för musiken till pjäsen Peer Gynt av Henrik Ibsen från år 1876. Ibsen hade personligen bett Grieg att komponera musiken till detta drama. I Peer Gynt ingår också musikstycket I Bergakungens sal. Dramat berättar att Peer Gynt har stulit bergakungens dotter från det bröllop där hon var tilltänkt brud. När Peer Gynt försöker fly från trollen ramlar han och slår i huvudet i en sten och vaknar upp i bergakungens sal. Omringad av troll anklagas ”den kristne sonen” för att ha förhäxat bergakungens vänaste dotter. Trollen diskuterar olika hemska bestraffningar och musiken stegras för varje gång de livliga diskussionerna tar vid. Musiken upphör först när Peer Gynt lyckas fly från berget.

När Edvard Grieg blivit till åren var han världsberömd och kallades för ”Nordens Chopin”. Nu var det han som var inspirationskälla för andra. Han influerade en mängd kompositörer i Norge och i andra länder, däribland den svenske tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger, men också andra kulturpersonligheter såsom författaren George Bernard Shaw.

Den 4 september 1907 avled Edvard Grieg efter en tids sjukdom. Han hade då blivit erkänd som en av Norges största kulturpersonligheter, kompositör och dirigent. På begravningen spelades, mycket passande, Chopins begravningsmarsch.

Edvard Grieg var en av de första norrmän som kremerades. Hans aska placerades i en urna inne i berget under hans hus Troldhaugen.

Edvard Grieg var en av de första norrmän som kremerades. Hans aska placerades i en urna inne i berget under hans hus Troldhaugen.

Artikeln publicerades ursprungligen 2015-06-15.


  • Publicerad:
    2018-06-15 00:12