MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den italienske kompositören Antonio Vivaldi och hans violinkonsert ”Sommar”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Antonio Vivaldi föddes 1678 i Venedig i nuvarande Italien. Hans far, Giovanni Battista Vivaldi, var violinist och anställd som musiker vid Markuskyrkan i Venedig och kom att skola sin son musikaliskt.

Vivaldi kom att prästvigas, även om musiken kom att bli hans stora livsverk. Favoritinstrumentet var förstås violin, som han själv spelade, men han komponerade även musik för andra instrument, konserter samt kyrkomusik.

Vivaldi anses som en av de största kompositörerna från barocken och bland hans kändaste verk återfinns De fyra årstiderna, vilken består av fyra violinkonserter – en för varje årstid.

Den kändaste konserten av dessa torde vara Vår, som kanske är ett stycke som nordbor förknippar mest med sommaren. Stycket är livfullt på ett sätt som påminner väldigt mycket om den svenska försommaren, vilket i Italien förstås bäst motsvaras av deras vår.

Veckans låt Sommar beskriver således den italienska sommaren som kan vara både het och torr och som närmast kan jämföras med den svenska högsommaren som brukar infalla i slutet av juli och augusti.

Soloviolinist i versionen vi har valt är den norska klassiska violinisten Mari Silje Samuelsen.


  • Publicerad:
    2017-07-14 20:00