MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den polsk-franske kompositören Frédéric Chopin och hans stycke Etude Op 25 No.1, mer känd som Winter Wind i den engelskspråkiga världen, och som här framförs av den ukrainska pianisten Valentina Lisitsa.

Frédéric François Chopin föddes den 1 mars 1810 i Warszawa i Polen där hans far, en inflyttad fransman, lärde ut franska till barn i den polska aristokratin. Som så många andra stora kompositörer var den unge Frédéric något av ett musikaliskt underbarn och vid 20-årsåldern hade han flyttat till Paris för att utveckla sin musikaliska talang i Europas kulturella huvudstad.

Chopin skrev i princip uteslutande musik till piano, ett instrument som blivit väldigt populärt under den romantiska eran som då var i full blomstring. Trots sina stora talang gillade han inte att uppträda i större sammanhang utan livnärde sig främst på att sälja sina kompositioner och lära ut pianospel till andra.

Han led under större delen av sitt liv av dålig hälsa och dog redan 1849, endast 39 år gammal, förmodligen av tuberkulos. Chopin begravdes i Paris men efter hans egen vilja lät man sända hans hjärta tillbaka till hans fosterland, Polen, där det vilar än idag.

Stycket är en så kallad etyd (etude på franska) vilket är ett övningsstycke. Kompositörer skrev ofta egna sådana för att låta sina elever träna på vissa aspekter av instrumentet och i efterhand har många av dessa övningsstycken överlevt bland de allra mest uppskattade, däribland detta.

Etyden framförs i detta klipp av den ukrainska pianisten Valentina Lisitsa som förutom att vara en väldigt talangfull och uppskattad musiker blivit uppmärksammad för sitt kontroversiella ställningstagande för de pro-ryska rebellerna i konflikten i Ukraina.


  • Publicerad:
    2016-04-15 20:00