KRYPTOVALUTOR. Ett fattigt land i Centralamerika ser ut att bli det första landet i världen som inför Bitcoin som ett allmänt tillgängligt och lagligt betalmedel.

Genrebild.

Bitcoin och andra kryptovalutor är tänkta att vara alternativ till de vanliga fiatvalutorna som ges ut av centralbanker och sanktioneras av stater. Hittills har dock stater föredragit att behandla Bitcoin mer som en aktie det går att spekulera i – och därmed göra skattepliktig vinst på – än som en valuta som alla enkelt ska kunna använda som betalmedel.

Den centralamerikanska staten El Salvador har nu gått ut med att landet strävar efter att bli den första staten i världen som erkänner Bitcoin som ett lagligt betalmedel. Detta gjordes i lördags på Bitcoin 2021-konferensen i Miami.

RT rapporterar att detta meddelades till konferensen via att inspelat meddelande från president Nayib Bukele som berättade att ett lagförslag om detta kommer lämnas in denna vecka. Då Bukeles parti har stadig kontroll över den lagstiftande församlingen förväntas lagförslaget gå igenom utan problem.

El Salvador är det minsta landet i Centralamerika och ett av de fattigaste länderna i den västerländska hemisfären. Uppemot 70 procent av landets befolkning saknar bankkonton, varför det är tänkt att Bitcoin ska hjälpa till att göra landets ekonomi mer inkluderande då det är enklare och billigare att göra internationella transaktioner med Bitcoins än via det gamla banksystemet.

Företaget Strike som ska hjälpa El Salvador att göra Bitcoin till ett allmänt tillgängligt betalmedel i landet betonar också att detta göra staten i sig mer fristående och skyddad från centralbankerna som annars genom sitt manipulerande av fiatvalutorna kan skapa inflation och lågkonjunkturer i ett land.


  • Publicerad:
    2021-06-07 10:50