EKONOMIN Bitcoin har återigen börjat stiga i värde till nya rekordnivåer. Men enligt riksbankschefen Erik Thedéen är detta bara ”ren spekulation”.

Efter att ha rasat i samband med Rysslands invasion av Ukraina slog Bitcoin tidigare i veckan nytt rekord då värdet för en Bitcoin för första gången översteg 72 000 dollar. Men under en utfrågning i finansutskottet nyligen sa Sveriges riksbankschef Erik Thedéen att Bitcoins verkliga värde bara är ”ren spekulation”.

— Jag har både i tidigare och nuvarande roll uttryck stor oro kring Bitcoin. Det är i praktiken ett instrument för ren spekulation. Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor, sa Thedéen, enligt TT.

I USA och Storbritannien har man implementerat Bitcoin-fonder på börsen, men något sådant vill riksbankschefen inte se i Sverige.

— Jag vill ha så lite som möjligt av Bitcoin i svenskt finanssystem, sedan finns det även i Sverige certifikat som har Bitcoin som värdereglerare. Vi är inte fria från det i Sverige, men det har ganska litet genomslag. Det är en avvägning och har man ingenting så kanske det hamnar mer i kriminella händer, säger han till TT.