INRIKES. Eons jurister undersöker just nu möjligheten att kringgå svensk lagstiftning för att hjälpa USA att tvinga det norrländska aluminiumsmältverket Kubal i konkurs.

Elbolaget Eon vill göra 400 norrländska arbetare utan arbete – för att ”respektera internationella sanktioner”.

Det norrländska aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, det enda i hela landet, är hårt drabbat av USA:s sanktioner. Nu kan läget förvärras ytterligare genom att elleverantören Eon försöker hitta sätt att bryta mot lagen i syfte att stödja USA:s sanktioner.

Kubal stängdes av från elhandelsmarknaden Nord Pool från och med den 18 april, i syfte att tvinga företaget i konkurs. Utan den kraftigt rabatterade företagselen från Nord Pool måste Kubal köpa dyr el, samma som för vanliga medborgare.

LÄS MER: Västvärldens Rysslandssanktioner drabbar norrländska arbetare

Det är denna dyrare el som nu Eon vill stoppa. Utan el måste smältverket stanna produktionen och det tar då ungefär ett halvår att starta upp processen igen, om man får ny el till fabriken. Men efter ett sådant slag mot verksamheten kanske ägarna tycker att det är lika bra at flytta verksamheten till ett annat land.

Enligt svensk lag måste nätägaren Eon leverera el till en kund så länge den betalar, något Eon verkar vara missnöjda med:

— Lagen är tydlig, som nätägare måste vi sälja anvisningsel. Å andra sidan vill vi också respektera internationella sanktioner.

— Vi jobbar aktivt med att lösa det här, våra jurister är inkopplade, säger Eons kommunikationschef Ann-Nina Finne.

Med ”internationella sanktioner”, ”världssamfundet” etc, menas alltid USA. Sanktionerna mot Ryssland stöds i stort sett bara av EU och USA, samt Australien. Sanktionerna motiveras av en rad händelser de senaste åren, allt ifrån att Donald Trump vann presidentvalet i USA till Rysslands reaktion på den USA-stödda statskuppen i Ukraina och diverse spionaffärer med kopplingar till Storbritannien.

Just nu är läget sådant att Eons advokater inte hittat något kryphål så att företaget kan runda svensk lag utan att dömas för det i domstol. Därför ser sig Eon just nu vara tvingade av lagen att fortsätta leveranserna av el. Men ambitionen verkar vara att prioritera USA:s sanktioner före både riksdagens syfte med lagstiftningen och norrländska arbetares intressen.

Ursprungligen publicerat av Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-04-29 11:00