UTRIKES. Närmare 160 länder som inte tillhör västvärlden kräver bevis för att Ryssland ska ha förgiftat ex-spionen Sergej Skripal.

Västvärldens antiryska regeringar är i minoritet vad gäller att beskylla Ryssland för att ha förgiftat den brittiskallierade före detta dubbelagenten Sergej Skripal samt dennes dotter i Salisbury. Närmare 160 av världens 206 länder ställer sig nu i stället på Rysslands sida och kräver bevis för att det ska ha gått till på det sätt som bland annat Storbritannien, USA och de flesta EU-länder, däribland Sverige, hävdar.

Storbritannien har i kölvattnet av de obevisade anklagelserna utvisat 23 ryska diplomater medan USA utvisat 60 stycken. 14 EU-länder, däribland Sverige, har också följt efter och utvisat flera ryska diplomater från sina länder. Ryssland har idag svarat att de själva kommer att utvisa samma antal diplomater till respektive nation.

Ryska ambassadören i Storbritannien, Alexander Yakovenko, låter dessutom meddela att de är redo att till fullo samarbeta med brittiska utredare, men att dessa nekat till rysk medverkan.

— Att London fortsätter neka till ett sådant samarbete är oacceptabelt, säger Yakovenko.

Källor:
Nearly 160 countries outside ’Western bloc’ want to see proof in Skripal case – Russia’s UK embassy
Nytt ryskt besked: Vi kommer att utvisa lika många diplomater


  • Publicerad:
    2018-03-28 16:30