RECENSION Nordfronts kulturskribent Daniel Olofsson har börjat spela rollspelet Elden Ring och berättar mer om sina upplevelser en bit in i spelet.

Elden Ring är ett actionrollspel som kom ut den 25 februari i år. Spelet skapades av FromSoftware som även är kända för spelen Bloodborne och Dark Souls. Till spelets story och mytologi tog de hjälp av författaren George R.R Martin som skrev böckerna som TV-serien Game of Thrones bygger på.

I spelet Elden Ring befinner sig riket Lands Between i kaos och mörker. Makten har tagits av den onda drottningen Marika som har splittrat den mäktiga ringen, Elden Ring och gett delarna, de mäktiga runorna, till olika onda makthavare, Elden Lords. När Marika tog makten landsförvisade hon alla goda och hedersfyllda krigare, The Tarnished. Dessa landsförvisade hjältar är nu det enda hoppet som finns för att återställa äran i riket och återge makten till dess rättmätiga makthavare, The Golden Order.

The Erdtree, världsträdet som får sin styrka från The Elden Ring.

När man börjar spelet väljer man vilken slags hjälte man vill spela som. Det finns 10 hjältar eller klasser att välja bland och de har alla olika färdigheter. Man kan vara krigare av olika slag, olika slags magiker men man kan även vara bandit, fånge eller vagabond. Vill man spela lite extra svårt kan man vara wretch, en eländig stackare, vilket innebär att man börjar enbart med underkläder och en enkel knölpåk.

Jag drogs själv till en krigarklass och valde Samurai. Här börjar man med en katana och en långbåge. Samuraien har även ganska bra rustning i början men den visade sig snabbt överflödig då man i stort sett kan få allt fienderna har då man dödar dem och en del av bossarnas utrustning och vapen kan också förvärvas.

Allt eftersom man utforskar världen ramlar man över en mängd olika fiender och annat livsfarligt som vilda djur, giftiga växter och eldsprutande drakar. Väldigt tidigt upptäcker man att det finns många extremt svåra fiender och bossar som gör livet surt för hjälten man spelar. I spelet finns inte mindre än 237 bossar och man inser snabbt att det finns mycket man måste lära sig innan man bemästrar ens den enklaste av dessa bossar.

Tree Sentinel, den löjligt övermäktiga första bossen man stöter på i Elden Rings första minuter.

Resan till en bättre och mer rustad hjälte kan göras på en mängd olika sätt i Elden Ring. I spelet använder man till exempel runor i stället för XP. Runor får man genom att döda fiender och när man lyckats döda några stycken kan man spendera runorna på någon färdighet som passar ens spelstil och hur man tänker bygga upp sin karaktär.

Tänker man till exempel använda yxor eller svärd och slåss i närstrid kan energi, styrka och uthållighet vara bra att lägga några runor på medan en profet eller astrolog som använder magi eller besvärjelse måste vara stark i sin tro, intelligens och sinne. Men det gäller att vara försiktig för om man dör tappar man alla runor, dessa går förvisso att återfå men dör man innan man hittat igen de tappade runorna är de borta för alltid. Detta kan leda till en del irritation då uppgraderingarna blir väsentligt dyrare ju högre nivåer man når.

Runor kan även användas till att förbättra de vapen man använder. Man måste då hitta en smed som kan hjälpa till med detta fast då krävs även smidesstenar vilka blir allt svårare att finna ju längre i spelet man avancerar.

Med runor kan man givetvis även köpa olika saker hos köpmän som man springer på under spelets gång. En sak man bör köpa tidigt är kokböcker så man kan lära sig att göra saker på egen hand också. Olika slags pilar, kastknivar, bomber är bara en liten del av alla saker som kan behövas i den oförlåtliga världen i The Lands Between.

Exempel på olika pilar man kan tillverka i Elden Ring.

Något annat man snart lär sig är att det även finns en mängd färdigheter eller förtrollningar man kan sätta direkt på sina vapen, så kallade Ashes of War. Dessa gör vapen ännu starkare och de får även en specialattack.

Detta påverkas dock även de av hur du har lagt dina färdighetspoäng. Använder man till exempel någon slags blodsfärdighet som Ashes of War: Bloody Slash påverkar även färdigheten mystik hur starkt ditt vapen blir. Och för att röra till detta ytterligare graderas denna påverkan från S till E. Varför just S står för den högsta färdigheten tros härleda från den japanska spelkulturen där S ofta är den högsta ranken i spelvärlden liksom deras skolbetyg.

Ashes of War: Bloody Slash.

Men det är givetvis inte så enkelt att man bara kan lära sig en slags färdighet och ett slags vapen. De olika bossarna har även de olika styrkor och svagheter och det gäller att finna vad som biter bäst på dem och hur man själv överlever deras allt mer dödsbringande rörelsemönster och specialattacker.

Hur är då Elden Ring att spela?

Spelet i sig förklarar väldigt lite hur allting fungerar och vad man förväntas göra och det är upp till spelaren att vara vaken och utforskande och det kan ta några timmar innan man fått kläm på allt man kan och bör göra. En underhållande sak som hjälper i det avseendet är att man kan lämna små meddelanden till andra som spelar. Överallt ser man små lysande märken som visar att andra har skrivit något. Det kan vara varningar för fiender, tips för saker man kan hitta eller annat behjälpligt som spelare innan har upptäckt. Väldigt ofta ser man även blodfläckar och då kan man även se hur andra spelare dött, och det är något man gör pinsamt ofta, både ser hur andra dött och dör själv det vill säga.

Personligen tyckte jag det var något frustrerande att dö hela tiden tills jag ändrade min speltaktik och lade spelets story åt sidan och istället satsade mer på att bygga upp min krigares färdigheter.

Nu när jag börjat hitta olika Ashes of War och lärt mig några magiska kunskaper kan jag faktiskt få in några tjuvhugg innan jag går in i närstrid vilket innebär att jag inte dör i varje skärmytsling jag hamnar i. Denna spelstil kallas hybridbuild och när jag började forska om detta i alla Elden Rings nördiga internetforum öppnades spelets möjligheter ytterligare.

Eftersom spelet lägger mycket fokus på strider är det viktigt hur kontrollerna fungerar och i Elden Ring är dessa väldigt bra. Utöver perfekta kontroller för att ducka, rulla och hoppa kan man snabbt byta vapen i höger eller vänster hand, parera eller helt enkelt bara springa iväg i stridens hetta, beroende på hur tung utrustning man har givetvis. Är man för tung blir det något som kallas fat rolling vilket innebär att man blir seg och långsam. Detta kan dock enkelt åtgärdas med av att man bara tar av sin hjälm eller packar ner något vapen i packningen istället för att ha det redo i snabbåtkomsten.

Man kan även välja att hålla de flesta vapnen i bägge händerna vilket gör huggen starkare. En del spelare kanske har en sköld i vänster hand och en yxa eller ett svärd i höger medan andra, som jag, har ett vapen i varje hand och kan gå fram som en storm av sylvasst kallt stål över mina fiender. Har man likadana vapen i bägge händer får man även en extra specialattack vilket ger en fördel, kanske minimal i de flesta sammanhang, men likväl en fördel.

Utöver själva karaktärsbyggnaden och bossfighterna kan Elden Ring spelas på många andra sätt. De flesta svåra platserna eller fienderna kan man enkelt rida ifrån på sin häst eller bara smyga förbi och istället utforska det enorma riket och komma tillbaks när man känner för det senare.

Det finns många grottor och sidouppdrag man kan göra och man kan faktiskt till och med döda de flesta NPC:er man stöter på. Jag mötte en dryg och kryptisk samurai under mitt spelande och när jag gjorde hans lidande kort fick jag till min förvåning hans mycket speciella katana, den var till min glädje drygt en halv meter längre än den jag startade med vilken nu ger mig ytterligare en liten fördel då min räckvidd med min högra hands vapen blev en aning längre.

Elden Ring erbjuder väldigt många timmar av spelande. Det finns enormt mycket att utforska och möjligheterna att bygga upp sin hjälte är gränslösa. Det är inte bara vapnen man kan mixtra med utan karaktärens utseende går också att alternera i oändlighet. Utöver att man kan byta kläder går det även att ta bort detaljer från viss utrustning, denna funktion är dock för tillfället något begränsad vilket kan ändras med uppdateringar men möjligheterna att ändra utseendet med hår, hudfärg, skägg osv. ligger absolut i topp vad rollspelen erbjuder för tillfället.

Att spelet är svårt och kräver mycket av spelaren bidrar till spelupplevelsen. Här är det ingen söndagstripp utan blodigt allvar. Du måste spela på Elden Rings villkor, även om man spelar mindre offensivt som jag som är en avslappnad konsoll-spelare som försöker mygla och smyga mig fram så måste man till slut ta tag i de svårare bitarna och ta sig an bossarna om spelets själva berättelse ska gå vidare.

Jag kommer nog att spela Elden Ring en hel del och kommer kanske med hjälp av internets alla Elden Ring-nördar och den till synes gränslösa mängd med tips och knep bli en fruktad krigare för drottning Marika. Med lite tur blir jag kanske lagom till min pension spelets nya Elden Lord?