TM

Dagens datum 23 april: Denna dag 1968 föddes Timothy James McVeigh. McVeigh var en dekorerad veteran i den amerikanska armén som senare skulle dömas till döden och avrättas för attentatet mot Murrah Federal Building i Oklahoma City. 168 människor dog, däribland många barn, och räknas som ett av de värsta terrorattentaten i USA:s historia.

Efter händelsen på Ruby Ridge 1991, där frun och sonen till survivalisten Randy Weaver sköts ihjäl av federala agenter, var McVeigh mycket upprörd. Han var bestört över hur systemet hade agerat mot en person och en familj han kunde identifiera sig med. McVeigh var själv mycket intresserad av överlevnad, skytte och självförsörjning. I sin ungdom hade han övat skytte på en 1,7 hektar stor tomt som han och en kamrat hade köpt. De planerade även att bygga en bunker och McVeigh hade redan då börjat bygga upp ett beredskapslager av mat, vatten och vapen.

TM-3

McVeigh under Gulfkriget.

Det var också detta intresse som drev honom in i armén. I armén kunde han leva ut sin passion. Kollegor till honom ska ha omtalat honom som väluppfostrad, effektiv och en mycket skicklig skytt. Han såg alltid till att hans uniform var i perfekt skick inför inspektion och ska ha visat mer intresse för sin vapensamling än för flickor och öl. År 1992 tjänade McVeigh i Gulfkriget, där han fick både respekt och beröm för sina prestationer. Efter tjänstgöringen hade han blivit en dekorerad veteran, men hade också blivit mycket desillusionerad efter att ha bevittnat USA:s uppförande under kriget.

Det var den 51 dagar långa belägringen av byggnadskomplexet till den kristna sekten, Branch Davidians, i Waco 1993 som fick bägaren att rinna över för McVeigh. Han ansåg att människor som tänkte annorlunda hade blivit regelrätt mördade av federala agenter. McVeigh reste själv till Waco för att bevittna denna uppgörelse när federala trupper orsakade en massiv brand vilket resulterade i att över 76 människor dog, däribland över 20 barn. Händelsen ska ha gjort ett oerhört starkt intryck på McVeigh.

Tidigt på morgonen den 19 april 1995 exploderade en hyrlastbil med 2,3 ton sprängämnen på gatan framför Alfred P. Murrah Federal Building (Murrah Building) i centrala Oklahoma City. Byggnaden hyste kontor för amerikanska federala myndigheter, bland annat FBI och ATF. McVeighs terrorattentat genomfördes på tvåårsdagen för belägringen av Waco. Bombningen resulterade i 168 döda, däribland många barn som befann sig på ett daghem inuti byggnaden. McVeigh beskrev efteråt de som dog i attentatet och det lidande han orsakat som ”collateral damage” och jämförde därmed bombningen med det tänkande och språkbruk amerikanska regeringen använder under krig för att försvara dödandet av civila, något han själv bevittnat under kriget i Irak.

När McVeigh greps hittade man sidor ur romanen The Turner Diaries av William Pierce. På dessa sidor i boken beskrivs förberedelserna för en liknande bombning mot ett FBI-högkvarter och vissa hävdar att McVeigh inspirerades av den.

William Pierce kommenterade själv McVeigh och bombningen i en radiosändning den 12 maj 2001. Pierce åskådliggjorde hyckleriet genom att jämföra McVeighs handlingar med Bill Clintons agerande när han beordrat bombattacker mot civila mål i andra länder:

Varför detta enorma hat mot Timothy? De säger att det är för att han dödade 168 människor. Jag säger att det är för att han vägrar att säga att han är ledsen; han vägrar att jämra sig och komma med ursäkter och be för sitt liv, såsom de skulle ha gjort. Jag säger att det är för att han gjorde det han gjorde av ett opersonligt skäl, för ett ideal, och ideal gör dem illa till mods. Jag säger att det är för att han agerade som en principfast man bör agera som är beredd att ta konsekvenserna av sina handlingar, och det går verkligen emot strömmen i denna tidsålder av demokrati och hyckleri och feminism och oavbrutet prat, där människor aldrig menar vad de säger.

En person som Bill Clinton, som beordrar bombningen av Belgrad och dödar tusentals civila i syfte att avleda uppmärksamheten från inhemska problem, förlåts omedelbart av medias blodhundar eftersom Bill Clinton inte är en principfast man. Bill Clinton är inte ett hot mot det ruttna system som göder blodhundar. De kan förstå och ha empati för en massmördare som Bill Clinton, men inte för en soldat som Timothy McVeigh.

Under rättegången framstod McVeigh som intelligent och tillräknelig och han uttryckte aldrig någon ånger för sina handlingar.

Under tiden som han satt fängslad vidarebefordrade en vän till honom ett tre sidor långt brev till en engelsk tidning, i vilket motiven till hans gärningar förklarades i detalj. I brevet, med rubriken ”Varför jag bombade Murrah-byggnaden”, förklarade McVeigh att han hade förlorat sitt tålamod. Han kunde inte längre vänta på att systemet skulle be om ursäkt för vad som hände i Waco. Han skrev:

Jag kom fram till beslutet att gå på offensiven — att sätta fokus på myndigheternas maktmissbruk, där andra hade misslyckats med att stoppa den federala ångvält som löper amok.

[…]

Genom att låna en sida ur USA:s utrikespolitik, bestämde jag mig för att skicka ett meddelande till en regering som blev alltmer fientlig, genom att bomba en regeringsbyggnad och de statligt anställda inom denna byggnad som representerar regeringen.

Timothy McVeigh dömdes till döden för bombningen av Murrah-byggnaden. Han ville att hans avrättning skulle direktsändas på tv, men nekades detta.

Genom en dödlig injektion avrättades han den 11 juni 2001 i fängelset i Terre Haute, Indiana.

tmcveigh


  • Publicerad:
    2013-04-23 10:46