NORRBOTTEN. En person ska ha avlidit under söndagsnatten i den omfattande militärövningen som just nu pågår i Norrbotten.

Arkivbild på Stridsfordon 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Under natten mot måndagen ska fyra personer ha varit inblandade i en olycka vid Granträsk utanför Överkalix i Norrbotten. Personerna ska vara deltagare i militärövningen Northern Wind som pågår just nu i länet, där 10 000 svenska, norska, finska, amerikanska och brittiska soldater övar ett scenario där en ”fiktiv” fiende anfaller Sverige österifrån.

Tre av de fyra ska ha klämts fast under något typ av militärfordon – ett Stridsfordon 90 enligt Expressen. Två av dem ska snabbt ha tagit sig loss medan den tredje ska ha avlidit av sina skador.

En militärläkare ska ha kallats till platsen och när han kunde konstatera att personen avlidit valt att skicka tillbaka en helikopter och flera av ambulanser som var på väg. Samtidigt fick en av de skadade följa med en ambulans till sjukhus för vård. Vilka skador han eller hon ådragit sig är oklart.

Enligt Försvarsmakten ska endast svensk personal ha varit inblandade i olyckan. Den avlidne är hemmahörande i Jämtland och hans anhöriga har ej blivit underrättade.

— Det är en svensk soldat. Vi satte in våra egna sjukvårdsresurser direkt på platsen och sen tillkallades ambulans och polis också naturligtvis, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten

Källor:
En avliden under militärövning
JUST NU: Svensk död i militärövning
Dödsolycka under övning Northern Wind
Svensk soldat död i militärövningen Northern Wind


  • Publicerad:
    2019-03-25 06:30