EU-VALET. Liberaldemokraternas ledare Guy Verhofstadt hårt kritiserad av arga ungrare.

Guy Verhofstadt. Foto: Superbenjamin (CC BY-SA 3.0).

Den liberala alliansen för demokrater i Europas EU-parlament (ALDE) där de svenska Centerpartiet och Liberalerna ingår leds av Guy Verhofstadt.

Under ett möte på torsdagen med det liberala ungerska partiet Momentum i Budapest skrek arga ungerska medborgare åt Verhofstadt att han är en ”förrädare av Europa”, rapporterar Nya Tider.

Partiledaren för Momentum, András Fekete-Győr, försökte lugna ned kritikerna men möttes istället av frågor om han tycker om ”Brysselistans” många no go-zoner som Molenbeek och Schaerbeek. Samtidigt anklagades Fekete-Győr att liksom Verhofstadt vara köpt av George Soros.

Men enligt Verhofstadt är partiet Momentum det enda ungerska parti som förstår att det ungerska folket måste underkasta sig EU:s ”värdegrund”.

Verhofstadt försökte därefter muta väljarna. Om ungrarna röstar på Momentum ska de få pengar direkt av EU, sade han enligt Nya Tider.

— Pengarna måste inte gå genom regeringen utan kan gå direkt till folk i Ungern, påstod Verhofstadt.

Åhörarna protesterade genom att spela upp en inspelning med muslimska böneutrop. Några ropade Allahu akbar och Refugees not welcome (Flyktingar är inte välkomna).

”Dumma nationalister”
Verhofstads röstfiske i Ungern kommer bara några dagar efter att EU-kommissionens patologiskt alkoholiserade ledare Jean-Claude Juncker i en intervju med CNN sade att de medborgare i EU som gillar sina egna länder och att dessa ska ha självbestämmanderätt är ”dumma”.

— De här populisterna och nationalisterna, dumma nationalisterna, är förälskade i sina egna länder, sade Juncker föraktfullt om dem som är motståndare till att allt mer makt flyttas över till den styrande superstaten.

Enligt Europe Direct – ett EU-initiativ – beslutas 60 procent av de svenska kommunernas agenda på EU-nivå. Det är enligt både Juncker och Verhofstadt alldeles för lite. Subsidiaritetsprincipen – som innebär att alla beslut ska fattas på lägsta lämpliga nivå – ska därför försvagas ytterligare, vill de.

Subsidiaritetsprincipen är ofta missförstådd och många väljare har lurats att tro att den innebär att alla beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. Istället är det så att varje lokal enhet måste förhandla om rätten att i varje sakfråga få lov att fatta lokala beslut eller nationella lagar, och överstaten kan alltid säga ”nej”.

Federalisterna vill att förfarandet ska ”förenklas” och ”effektiviseras” genom att fler lokala beslut ska fattas utan lokal inblandning.

Källor:
Liberal EU-ledare häcklad i Budapest
Juncker rasar mot ”dumma nationalister” inom EU
Noteringar rörande subsidiaritetsprincipens tillämpning i framtidens EG/EU
Subsidiaritetsprincipen: Politisk granskning eller juridisk kontroll?
Subsidiaritet och proportionalitet
Ditteu.se


  • Publicerad:
    2019-05-24 12:55