EU-VALET. EU är rädda för den växande nationalismen i Europa. Det kommande EU-valet ”sista chansen” för överstaten att överföra all makt till det inkluderande och ”demokratiskt” styrande Bryssel, anser parlamentarikern Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt. Foto: Superbenjamin (CC BY-SA 3.0).

Guy Verhofstadt är sedan tio år ledaren för EU-parlamentgruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) där även svenska Centerpartiet och Liberalerna sitter, säger att årets EU-val utgör ”sista chansen” att döda populismen.

Verhofstadt anser alltså att politik som är populär hos folket ska bekämpas. Istället vill han att det överstatliga projektet ska stärka greppet om små nationalstater.

Han kräver en reform som ska förstöra suveränitetsprinciperna i de enskilda medlemsstaterna så att lokal makt kan förflyttas till Bryssel.

I en intervju som Verhofstadt – som även är EU:s Brexitsamordnare – gav till fem stora Europeiska tidningar i tisdags, gav han sitt fulla stöd till Frankrikes globalistiske president Emmanuel Macron, som tidigare i veckan presenterade sin vision för en federal EU-superstat liknande USA.

Europa och Afrika ska smälta samman
Verhofstadts vision är en centerextrem liberalt progressiv superstat. Likt exempelvis Macron och Fredrik Reinfeldt anser Verhofstadt att Europa inte kommer att klara sig utan Afrika.

”En centerreformistisk pro-europeisk kraft” måste ta makten efter valet i maj, sade Verhofstadt. Han anser att Emmanuel Macrons krav på ett ”återuppväckande av Europa” måste komma att bli ”en av de viktigaste referenspunkterna” för politiker som strävar i samma riktning.

— Den union som [Emmanuel Macron] ser framför sig, är ett Europa som kan stå på egna ben, i en värld av stormakter där enskilda EU-nationer inte skulle kunna skydda sina egna intressen och själva göra sina livsval, sade Verhofstadt.

”Ingenting varar för evigt”, påpekar han, och utan ett överstatligt övertagande kommer en populistisk ”mardröm att bli verklighet”.

EU-armé, toppstyrd invandring och ”Europa-anpassat internet”
Det överstatliga övertagandet kommer att innebära en strävan att skapa en EU-armé, ta kontrollen över nationalstatliga gränser, migrationen och storskalig energipolitik. och att organisera internet på ett sätt som ”passar Europa”.

Sådana åtgärder handlar ”inte bara om att stoppa populistiska nationalister utan utan också om att bryta den rådande stillastående situationen och stagnationen” som hindrar EU-tjänstemän från att tvinga på varje stat ovanifrån kommande ”reformer”, sade han.

Verhofstadt avfärdar tron att den europeiska federaliseringen skulle kunna saktas ned, eller att någon aspekt av nationellt självbestämmande skulle kunna återupprättas eftersom sådant självbestämmande är att ”fastna i det förgångna”. Sådana idéer ligger i linje med ”högerkantsfienderna”, anser Verhofstadt.

Europa ska ”rensas från hat”
Att folkliga och populistiska åsikter har ökat skyller han på internet. Därför anser han, precis som Macron, att internet måste ”renas från hat”.

En annan orsak till nationalismens framväxt i flera Europeiska länder är ”en brist på mod” inom Bryssels styrande apparat att utfärda sanktioner, straffa och stänga ned populistiska konservativa ledare som exempelvis Ungerns premiärminister Viktor Orbán, anser han.

Enorm konsumentmarknad ska skapas
Guy Verhofstadt vill skapa ett ”enda Euro-Afrikanskt ekonomiskt område”, vilket han sade under en EU-gruppskonferens i förra veckan.

En sådan sammansmältning av Europa och Afrika anser han skulle ha en ”enorm potential” som skulle ”kunna mäta sig med Kina” beträffande antalet konsumenter på marknaden.

Let’s create a single Euro-African economic area. It would have an enormous potential that remains untapped: 1.5 billion consumers, 20 trillion in value, able to rival with China. #ALDEPAC pic.twitter.com/XnE1d4yq3P

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) 1 mars 2019

Källor:
EU Elections ‘Last Chance to End Nationalist Nightmare’ – Verhofstadt
Twitter/Guy Verhofstadt


  • Publicerad:
    2019-03-08 06:00