EU. Efter Storbritanniens väntade utträde ur den Europeiska unionen kommer medlemsländerna – därbland Sverige – att behöva skjuta till mer pengar för att täcka det stora hålet i plånboken som landet lämnar efter sig. 

En union som krackelerar?

Ifall Storbritannien lämnar den Europeiska unionen kommer man att lämna ett stort hål i unionens budget. Det är då upp till de återstående 27 medlemsländerna att öka sina anslag för att på så vis inte hamna i en ekonomisk kris. EU-kommissionen har som ett första anbud föreslagit att den svenska medlemsavgiften ska höjas med hela 15 miljarder kronor per år, vilket sett till dagens avgift på 40 miljarder är en markant ökning.

Den nuvarande regeringen med Socialdemokraterna i spetsen har sagt nej till förslaget och menar istället att man måste banta den totala budgeten och omflytta medel för att klara Brexit. Bland annat är det jordbruksstödet, som idag står för 30 procent av budgeten, som får backa till fördel för vad man kallar säkerhet, migration och klimatomställning.

— EU måste ha en modern budget. En budget som innehåller prioriteringar. Här måste man ändå pröva de utmaningar EU har. Om det nu är säkerhet och migration och klimat, jämställdhet kanske, då måste det också synas, uppger Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon.

Regeringens samarbetspartier Liberalerna och Centern ser dock inget problem med en skenande medlemsavgift.

— Vi är beredda att satsa och kan tänka oss att öka budgeten, säger Liberalernas kandidat Karin Karlsbro som står bakom den franske presidenten Emmanuel Macrons dystra framtidsutsikt med ett maktfullkomligt EU.

Motståndet bland svenska politiker mot en ökad medlemsavgift är trots Centerns och Liberalernas avstamp solid. Trots att man inte vill se en ökad avgift så menar bland andra Vänsterpartiets Malin Björk att man ändå måste ställa upp krav på vart pengarna i så fall skulle gå. Ett skräckscenario verkar vara ifall pengarna används till någonting annat än invandring och klimat.

— Blir det ingen klimatomställning, blir det en militarisering av EU, blir det bara murar istället för flyktingmottagande, då ser jag ingen anledning till att vi inte skulle använda vårt veto, säger hon.

Källa:
Brexit skapar bråk om svenska EU-avgiften


  • Publicerad:
    2019-04-14 14:10