EUROPEISKA UNIONEN EU-länderna har godkänt ett första stödpaket på upp till 1,4 miljarder euro i militärt stöd till Ukraina från frysta ryska tillgångar, trots Ungerns försök att blockera det. Beslutet krävde inte enhällighet, vilket innebar att Ungern inte kunde stoppa utbetalningen.

EU-länderna har idag godkänt ett första stödpaket på upp till 1,4 miljarder euro i militärt stöd till Ukraina från intäkterna av frysta ryska tillgångar, enligt fyra diplomater. Pengarna ska kanaliseras till Ukraina genom Ukraina Assistance Fund (UAF), men utbetalningarna har blockerats av Ungern.

EU:s juridiska tjänst har dock argumenterat för att Budapest inte kan stoppa dessa utbetalningar eftersom Ungern avstod från att rösta tidigare i år när UAF skapades. Anledningen till att denna lösning är möjlig är att medlen inte kommer från EU-skattebetalare, uppger EU-tjänstemän.

Pengarna kommer inte att användas för ersättningar, vilket vanligtvis är fallet med UAF, utan för direkta inköp av utrustning som ammunition och luftförsvarssystem. En fjärdedel av beloppet kommer att användas för inköp från ukrainska industrier.

Slutgiltiga beloppet oklart

Länderna kunde fram till klockan 11:00 idag uttrycka sin åsikt om förslaget, och ingen röstade emot enligt ett internt meddelande från Rådet, rapporterar Politico. Beslutet krävde inte enhällighet, vilket innebar att Ungern inte kunde blockera det.

Trots dagens överenskommelse fortsätter Ungern att blockera betalningen av 6,6 miljarder euro under UAF som är en ersättning för vapen inköpta till Ukraina. Enligt en diplomat är Budapest ”rasande” över dagens händelser.

Den slutgiltiga siffran från de frysta tillgångarna som kommer att gå till Kiev är fortfarande oklar, men diplomater uppger att det rör sig mellan 13,5 miljarder och nästan 16 miljarder euro.

Det formella tillkännagivandet förväntas vid ett möte med EU:s utrikesministrar i Luxemburg på måndag.