UTRIKES. En EU-jury väljer varje år ut en europeisk kulturhuvudstad som bland annat får möjligheten att utveckla sitt kulturliv. En ungersk stads filmbidrag har nu blivit avvisat på grunderna att ”den endast visar upp lyckliga vita människor, och inga invandrare”.

Varje år väljer EU ut en stad som blir utnämnd till europeisk kulturhuvudstad. Staden ges då i sin tur möjligheten att visa upp och utveckla sitt kulturliv.

EU-juryn för European Capital of Culture contest (EKF 2023) ansåg dock att en av de deltagande städerna var ”alldeles för vit samtidigt som det inte finns tillräckligt med invandrare”.

När det endast hade varit sju semifinalister kvar, gjorde den ungerska staden Székesfehérvár en reklamfilm som lämnades in till EU-juryn. Filmen visar bland annat upp stadens vackraste ställen, ett lyckligt par och några barn som spelar boll.

EU-juryn avvisade dock det ungerska bidraget med motiveringen att ”den innehåller för många lyckliga vita människor och kors, och inte tillräckligt med invandrare”.

Stadsfilmen presenterades också på YouTube och lockade över 3000 visningar. En av EU:s så kallade experter svarade då med: ”Detta är propagandafilmen för ett vitt kristet Europa; alla är vita, lyckliga och dansar på gatorna.”

Borgmästaren i den ungerska staden, Dr András Cser-Palkovics, höll en presskonferens om juryns beslut på onsdagen. Han sade då bland annat att beslutet endast var baserat på dagliga politiska frågor och att anklagelser riktades mot Székesfehérvár och delegationen.

Källor:
EU: Hungarian town can’t be European Capital of Culture because there are “too many happy white people”
Europeisk kulturhuvudstad


  • Publicerad:
    2018-02-17 17:55