MEDIA. Svenska dagbladets expert Stig Fredriksson intervjuas av Granskning Sverige-medarbetaren Erik Johansson efter en artikel om att USA:s inblandning i Ukrainas kuppregim handlar om ”ryska konspirationer”.

Stig Fredriksson har arbetat på nyhetsbyråerna Associated Press och TT, varit utrikeskorrespondent i Moskva och Washington, redaktör på SVT med mera. I februari skrev Fredriksson, i egenskap av expert, artikeln Sprid inte ryska konspirationsteorier som var ett svar på Stefan Hedlunds artikel Så har västvärlden svikit Ukraina. Stefan Hedlund är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet.

Enligt Stig Fredriksson använder sig Stefan Hedlund av ”konspirationsteorier” och ”går i Putins fälla” när han bland annat skriver att väst ”aktivt har uppmuntrat, för att inte säga krävt, en orientering mot väst”. Enligt Stig Fredriksson var kuppen i Kiev ett helt och hållet spontant och folkligt ukrainsk uppror utan någon som helst amerikansk inblandning:

Låt oss inte, som Stefan Hedlund, förvirra den bilden genom att återge ryska konspirationsteorier om ”amerikanska diplomater som agerade i kulisserna”.

Erik Johansson, som arbetat som medarbetare på Granskning Sverige, ringer upp Stig Fredriksson för att diskutera dessa ”konspirationsteorier” men också erkännanden från höga amerikanska politiker, däribland judinnan och USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland (tidigare Nudelmann), som i ett läckt telefonsamtal diskuterar hur Majdan ska genomföras och ukrainska regeringen sättas upp.

Stig Fredriksson får under samtales gång svårt att hålla fast vid sitt initiala påståpende om ”kopnspirationsteorier”.

Lyssna på samtalet nedan:


  • Publicerad:
    2015-04-24 11:40