Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Familj tvingades bort när zigenarläger flyttade till orten

Av Redaktionen, 2014-11-15
redaktionen@nordfront.se

FREDRIKSTAD. När kommunen flyttade på zigenare i Fredrikstad fick en familj zigenarlägret som närmaste granne. När politikerna inte ville lyssna kände familjen att det inte längre gick att bo kvar.

Zigenarlägret i Lisleby.

Zigenarlägret i Lisleby.

Nordfront.net har tidigare skrivit om zigenarproblematiken i Fredrikstad. På grund av kriminalitet vid zigenarnas tidigare uppehållsplats valde kommunen att flytta dem till området Lisleby strax utanför Fredrikstad. Nu verkar det som att politikerna bara flyttat problemet.

Vinningskriminaliteten (stöld, bedrägeri, rån m.m.) har under året ökat 50 procent mer i Lisleby än i resten av kommunen. Samtidigt har den gått markant ner på Øra sedan zigenarna flyttade därifrån.

En familj har fått ta de direkta konsekvenserna av politikernas vanstyre. Familjens hus befinner sig precis vid zigenarlägret i Lisleby. De har bott i huset i 23 år, nu har det blivit ett elände för dem.

Familjen hade flera gånger klagat på inrättandet av lägret, kritik som avslagits av kommunförvaltningen. Familjen krävde att kommunen skulle köpa huset av dem vilket också kommunen gick med på, med den tvivelaktiga motiveringen att kommunen behöver bostäder i sitt bostadsbestånd.

Chefredaktören för Fredriksstad Blad, René Svendsen, skriver i en kommentar att kommunen kunde motivera köpet genom att sätta byborna i en svår situation från första början:

…Det kommer också bekräfta att den bristande respekten för familjens anmärkningar till nabovarselet var ett misstag. Men viktigast av allt; det kommer att bli ett politiskt nederlag att erkänna att platsen för romlägret har orsakat en oskyldig familj både lidande och ett optvingat byte av bostad. För att inte tala om att köpet troligen bara gett kommunen och dess invånare en tillfällig extrakostnad.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Relaterade artiklar från Nordfront.net:
Fredriksstad Blad lurer på hvorfor politikernes håndtering av romfolket vekker motstand
Sigøynerbrakker bekostet av Fredrikstad kommune står tomme
Stjålet sykkel funnet i sigøynerleiren på Lisleby
Sigøynerleiren blir beskrevet som en brannbombe!
Innbruddsforsøk i Fredrikstad
Utlending pågrepet i Fredrikstad

Källa:
Hvorfor ikke bare si det som det er?


  • Publicerad:
    2014-11-15 12:55