PRESIDENTVALET. Företaget Dominions elektroniska röstningssystem som används i 28 amerikanska delstater, har problem med mjukvaran som gör att de röstar fel.

Dominion vill gärna göra skillnad och påverka allmänna val med sina elektroniska röstningssystem (www.dominionvoting.com).

Företaget Dominion Voting Systems säljer elektroniska röstningssystem för att användas i allmänna val.

Företaget grundades 2003 men fortfarande har de problem med sin mjukvara som gör att maskinerna felrapporterar till valmyndigheterna om vilka kandidater väljarna har röstat på.

I årets presidentval har maskinernas mjukvara visats krångla i staten Michigan, så att Demokraternas kandidater till presidentposten och till senaten fick tusentals röster som egentligen skulle ha gått till företrädare för Republikanska partiet.

Felet upptäcktes i maskiner som användes i Antrim län, som är en av 47 län i Michigan som använder samma mjukvara som har detta fel. Högerpopulistiska Breitbart News sätter orden ”fel” och ”bug” inom parentes för att indikera att man tror att felet är avsiktligt.

Två län i Georgia där samma elektroniska röstningsprogramvara används rapporterade också att de haft programfel under valet som fick deras röstningsmaskiner att sluta fungera.

En valförrättare i Georgia sade att maskinerna stoppade röstningen i länen Spalding och Morgan på grund av att en leverantör (Dominion) hade laddat upp en uppdatering till maskinerna kvällen före valet.

— Det är sådant som de aldrig gör. Jag har aldrig sett dem uppdatera något dagen före valet, säger Marcia Ridley, valledare i Spaldings styrelse för allmänna val.

I Gwinnett län uppstod andra fel som innebar förseningar i räkningen av rösterna, vilket också togs upp i söndagens Radio Nordfront Direkt.

Dominions röstningsmaskiner används i stor omfattning i USA:s så kallade swing states, vågmästarstater där det före valet stod relativt jämt mellan de båda partiernas kandidater till presidentposten och till senaten.

Förra året certifierades Dominions röstningsprogram Democracy Suite 5.5A i Pennsylvania, som använts i årets val. Företaget har organisatoriska kopplingar till George Soros och donerade pengar till Clinton Foundation, vilket innebar att företaget listades som donatorer till Demokraternas valkampanjer.

Två år innan valet mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump lanserade Dominion även ett ”välgörenhetsprojekt” kallat DELIAN som i sin tur var finansierat av Clinton Foundation.

Under 2014 åtog sig Dominion Voting att ge nya och nyligen konfliktutsatta demokratier tillgång till röstningsteknik genom sitt filantropiska stöd till DELIAN-projektet, eftersom många framväxande demokratier lider av våld efter valet på grund av förseningen i publiceringen av valresultat. Under de kommande tre åren kommer Dominion Voting att stödja valteknikpiloter med donerade Automated Voting Machines (AVM), vilket ger en förbättrad valprocess, och därmed säkrare val.

På företagets reklamsida för sina elektroniska röstningssystem anger man att de för närvarande har kunder i 28 amerikanska stater, plus Puerto Rico.

Puerto Rico utanför USA, är det juridiska sätet för amerikanska ”myndigheter” som skatteverket IRS, som genom sin placering i Puerto Rico skyddas från juridisk insyn av det amerikanska rättsväsendet.

Dominion uppger att de är det enda företag som levererar elektroniska röstningssystem i USA och Kanada.

Under valet 2016 inkom ett flertal rapporter om problemtyngda röstningsmaskiner som ”omvandlade” en röst på Donald Trump till en röst på Hillary Clinton. Rapporterna om omvänt fel var obefintliga eller mycket få, men det torde vara svårt att få tillförlitlig statistik på felens omfattning och fördelning.

I reklamen för Dominions ”flexibla” rösträknings- och rapporteringssystem till myndigheterna, vinner Demokraterna (i blått) stort över Republikanerna som inte får fler röster än oberoende kandidater.


  • Publicerad:
    2020-11-09 12:00