USAVALET. I en krönika på Expressen raljerar Jonas Gardell över att Trump ser ut att ha förlorat presidentvalet. ”Försvinn din otäcking och måtte vi aldrig behöva se ditt fula tryne mer!”, skriver bögen Gardell och jämför Trump med en skräckclown.

Till vänster: Skräckclownen Pennywise från Stephen Kings ”Det”, Foto: Pikawil/Flickr (CC BY-SA 2.0). Till höger: USA:s president Donald Trump. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) .

I en krönika på Bonniertidningen Expressens kultursida skriver kändisbögen Jonas Gardell om den förmenta utgången av det amerikanska presidentvalet. Gardell är uppenbart lättad över att Donald Trump i allt väsentligt ser ut att ha förlorat mot Joe Biden och jämför Trump med den seriemördande skräckclownen Pennywise från Stephen Kings roman ”Det” (It):

”Clownen Pennywise terroriserar barn genom att tvinga på dem en mardröm byggd kring deras egna värsta rädslor, där de inte längre kan skilja vad som är på riktigt och vad som är påhittat, och de barn han får i sitt våld svävar, liksom tyngdlösa, i hans underjordiska grotta”, skriver Gardell och menar att även Trump har fått människor att ”leva i en mardröm av lögner och halvsanningar som han inympat i oss genom att ständigt upprepa dem, upprepa dem tills de blir, inte sanna men ’liksom sanna'”.

De lögner som Gardell menar att Trump har spridit rör sig framförallt om saker presidenten har utlovat, men ännu inte lyckats åstadkomma såsom ett nedrustningsavtal med Nordkorea, ett handelsavtal med Kina eller ett vaccin mot Covid-19. Att det inte är särskilt vanligt bland västvärldens politiker att uppfylla vallöften tycks inte Gardell ta med i beräkningen.

Gardell känner sig dock inte helt trygg ännu, med anledning av att Trump hittills inte har velat erkänna sig besegrad.

”För trots att valet är över och Biden vunnit enligt konstens alla regler, eller rättare sagt, efter det amerikanska valsystemets alla regler, och trots att de amerikanska nyhetsbyråerna har utnämnt Biden till segrare och att utländska statschefer och premiärministrar erkänt Bidens vinst och lyckönskat honom, trots att allt är över, eller borde vara över, håller världen fortfarande andan”, skriver Gardell.

Den homosexuelle ”komikern” nämner dock inte att Trump inte vill erkänna sig besegrad ännu på grund av flera rapporter om valfusk samt att presidenten har stämt flera delstater för bättre insyn i rösträkningsprocessen.

Dramatiskt avslutar Gardell sin känslosamma kulturkrönika med något som liknar en trolldomsformel mot Trump:

Nu är stunden när vi kan vända den patetiska människan ryggen och säga aldrig mer. Som slutet i skräckfilmen när Pennywise dör. Som i gryningen när trollet spricker.

Försvinn din otäcking och måtte vi aldrig behöva se ditt fula tryne mer.

Ge oss världen och verkligheten tillbaka.

Låt oss slippa flyta mer.


  • Publicerad:
    2020-11-09 11:00