USA. Valet i USA har blivit en rysare där Donald Trumps begynnande ledning försvunnit och i stället Joe Biden framträder som en möjlig vinnare. Under rösträkningen har ett antal tveksamheter rapporterats och nu stämmer Trump flera delstater för att få bättre insyn.

Donald Trump vill få bättre insyn i rösträkningen. Foto: Pixabay (Public Domain).

Enligt flerstämmiga uppgifter har det förekommit ett antal konstigheter i det amerikanska valet.

I Michigan hade Donald Trump ett betydande övertag, men plötsligt hittades 139 000 förtidsröster som alla var på Joe Biden. Något sådant ska vara i stort sett statistiskt omöjligt och uppgiften blev viral på sociala medier där många befarade valfusk.

Enligt den ”faktagranskande” sajten Snopes – som startades av två vänsterliberala judar – så ska dock detta vara en uppgift som inte stämmer.

I Detroit valde ett center för rösträkning att under pågående räkning täcka för fönstren med stora skärmar vilket upprörde många valobservatörer som också klagade på att det verkade vara övervägande demokrater i rummet.

Det förekommer även uppgifter om att avlidna personer ”deltagit” i valet. På Twitter har flera användare som kontrollerat röster sett registrerade röstsedlar från döda människor som skulle varit i 120-årsåldern om de levat. I Michigan har fyra väljare som alla är födda innan 1902 registrerats. De är därmed äldre än den äldsta nu levande människan. En av dem uppges vara född 1850.

Trumps kommentar – censureras på Twitter

Under gårdagen kommenterade Trump på Twitter:

Igår kväll ledde jag, ofta stort, i många viktiga stater, nästan alla under Demokratisk styrning och kontroll. Sedan började de en efter en försvinna på ett magiskt sätt när överraskningsvalsedlar räknades. MYCKET MÄRKLIGT, och opinionsundersökarna gjorde helt och historiskt fel!

Den amerikanske presidenten har även censurerats på Twitter där vissa av hans kommentarer har försetts med en ”faktaruta” där det står: ”Det råder delade meningar om visst eller allt innehåll i denna Tweet, och det skulle kunna vara vilseledande i fråga om hur man deltar i ett val eller någon annan medborgerlig process”.

Trump stämmer flera delstater – begär omräkning i Wisconsin

Nu stämmer Trumpkampanjen flera delstater för att tillfälligt försöka stoppa rösträkningen i Georgia, Michigan och Pennsylvania. Detta så att deras egna valobservatörer ska kunna granska de röstsedlar som redan registrerats, skriver SVT Nyheter som fått nyheten från AP.

— Vi skulle få observera men har motarbetats av den demokratkorrupta valapparaten. Att få observera betyder att få titta, men ingen har fått titta, sa Rudy Giuliani som är Trumps juridiska ombud.

— Vad vi vet kan Joe Biden ha röstat 5000 gånger på sig själv, rösterna kan vara från Kanada eller så kan döda ha röstat, tillade han.

Joe Biden har av flera medier utpekats som vinnare i delstaten Michigan men övriga delstater ännu väntar på ett resultat. Donald Trump ledde enligt TT över Biden vid 02.30-tiden i Georgia med mindre än en procentenhet. Delstaten har trots stämningsansökan meddelat att de skulle fortsätta räkna röster under natten.

Trump ska även ha ledningen i Pennsylvania, även om den är krympande.

Under onsdagskvällen krävde Trumps kampanjchef Bill Stepien att rösterna i Wisconsin ska räknas om.

Under rösträkningen i Wisconsin hände något drastiskt vilket fick Biden att oväntat ta ledningen. Nu vill Trump att rösterna ska räknas om.


  • Publicerad:
    2020-11-05 11:30