INRIKES. Under söndagen har Feministiskt initiativ hållit en färgglad upptakt för sin medverkan i Almedalen på Gotland. Detta trots att Nordiska motståndsrörelsen också kommer att delta under veckan.

Yolanda Bohm artist, transaktivist, riksdagskandidat för Fi.

Förra året bojkottade Feministiskt initiativ Almedalsveckan eftersom arrangören Region Gotland då upplät plats och utrymme åt Nordiska motståndsrörelsen. Eftersom Motståndsrörelsen i år har nekats att hyra mark kommer Feministiskt initiativ att delta för att manifestera sina två viktigaste krav:

  • Sveriges regering och riksdag ska uppfylla sina åtaganden genom att förbjuda nazistisk organisering.
  • Polisen ska se över sina beslut om torgmöten så att de grundar sig i det Sverige åtagit sig i FN-konventionen om avskaffande av alla sorters rasdiskriminering och därmed säga nej till ansökan om torgmöten för nazistiska grupper.

Feministiskt initiativ har alltså gjort det till sin huvudfråga att lagstifta mot flera av de av FN fastslagna mänskliga rättigheterna, däribland rätten att uttrycka åsikter, rätten att organisera sig och rätten att hålla offentliga möten.

Under upptakten i Almedalen talades det dock mest om för landet viktiga framtidsfrågor som hur politik och kultur kan gå hand i hand för att stärka det intersektionella perspektivet  och om kopplingen mellan klass och representation.

– Jag vill se fler sammanhang där alla människor kan känna igen sig i en positiv berättelse. Där tycker jag att är väldigt väldigt mycket i framkanten, säger företrädaren Johannes Anyuru.

Johannes Anyuru

Nedan kan Nordfronts läsare njuta av en ”fantastisk, feministisk trumkonsert” ledd av Mikael Gabrielsson, riksdagskandidat för Fi.

 

Källa:
Vi är på plats i Almedalen 2018
@Feministerna


  • Publicerad:
    2018-07-01 20:50