UTRIKES. I det franska regionalvalet gick det som väntat dåligt för president Macrons liberala allians, men även sämre än väntat för Le Pens Nationell samling.

I söndags hölls regionalval i Frankrike, där den sittande presidenten Emmanuel Macrons liberala allians väntades göra ett uselt valresultat. Det gjorde man också, bara 11 procent valde enligt en vallokalsundersökning från Ipsos att lägga sin röst på dessa liberala partier.

Något som dock inte var helt väntat var det svaga valresultat Marine Le Pens rörelse Nationell samling gjorde, då bara strax över 19 procent av väljarna röstade på någon av rörelsens kandidater, mot cirka 20-25 procent i opinionsundersökningar.

Man lyckades som väntat komma först i provinsen Provence-Alpes-Cote d’Azur, men med ett svagare resultat än vad opinionsundersökningarna visat. Huruvida man lyckas segra är osäkert, då de andra partierna inför nästa valomgång väntas förena sig i en så kallad ”republikansk front”.

Det liberaliserade Nationell samlings svaga resultat har Marine Le Pen åtminstone till viss del skyllt på det rekordlåga valdeltagandet, som slår tidigare års soffliggande med hästlängder.

Något bättre än väntat har det går för det ”konservativa” partiet Republikanerna och dess allierade. Istället för att med nöd och näppe slå Nationell samling på riksplanet verkar man nu göra det med ungefär 8 procentenheters marginal, då man enligt vallokalsundersökningen får ungefär 27 procent av rösterna.

De övriga stora partierna i Frankrike, nämligen landets miljöparti och socialistpartiets allians, rapporteras ha fått cirka 15 procent av rösterna.


  • Publicerad:
    2021-06-23 23:05