QATAR Israelisk media rapporterar att deras reportrar och journalister får kalla handen i Qatar där de befinner sig för att bevaka fotbolls-VM. Lokalbefolkning och supportrar från många arabländer bojkottar israelisk media och hånar dem istället med pro-palestinska budskap.

Direkt från starten av fotbolls-VM i Qatar har israelisk media rapporterat att de får otaliga förolämpningar kastade mot sig av supportrar, och att många vägrar att prata med deras reportrar. Den anti-israeliska stämningen sägs vara hög i landet och en av de israeliska reportrarna, Raz Shechnick, säger att ”en atmosfär av hat och fientlighet uppmuntrar fotbollsfans att vifta med palestinska flaggor på arenorna och till vägran att tala med israelisk media

I en video som profilen Palestine Online publicerade på Twitter, hörs och syns en saudisk man berätta för den israeliske reportern Moav Vardy:

— Detta är Qatar, det är vårt land, du är inte välkommen här. Det finns bara Palestina, det finns inget Israel.

Dor Hoffman, en israelisk journalist på plats i Qatar, berättar om att en taxichaufför vägrade ta emot pengar och sparkade ut honom direkt då denne fick reda på att Hoffman var från Israel. När Hoffman senare skulle gå på en restaurang blev han eskorterad till dörren av säkerhetsvakter. Restaurangens ägare krävde också att han skulle radera alla bilder han hade fotograferat inne i restaurangen.

Pro-palestinska budskap på läktare och gator

I diverse videor och nyhetsklipp visar både lokalbefolkning och ditresta supportrar upp palestinska flaggor som en protest mot ockupationsmakten Israel. Under Tunisiens match mot Australien visades en palestinsk flagga som innehöll orden ”Free Palestine” på läktaren.

Trots att Saudiarabien har goda relationer med Israel sägs även saudiska supportrar ha viftat med palestinska flaggor på läktarna.

Både spelare och supportrar från det qatariska laget ska ha haft på sig armbindlar med den palestinska flaggan under öppningsmatchen mot Ecuador. Enligt Middle East Monitor är de palestinska armbindlarna uppenbart en kontring mot de spelare som har beklagat sig över att ”One Love”-armbindlarna blev förbjudna i turneringen.

De anti-israeliska yttringarna syns trots att både Qatar och Fifa har som policy att inte tillåta politiska budskap på matcher och man har även vädjat om ”att låta fotbollen stå i centrum istället för politiken”.