KRIG. Drönare används oftare i krig än någonsin tidigare. I Nagorno-Karabach används drönare på sätt som visar hur framtida krig kan komma att utkämpas i Kaukasus.

Foto: Från en video som Azerbajdzjans militärmakt hävdar visar en filmad attack mot armeniska styrkor.

Nu är armeniska och azerbajdzjanska styrkor engagerade i de hårdaste striderna sedan vapenvilan 1994. Och drönare används i mycket större utsträckning än någonsin tidigare. De omformar kriget och slagfältet på ett sätt som visar hur framtida krig sannolikt kommer att utvecklas, både i Kaukasus och på andra håll, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

RFE skriver att den azerbajdzjanska militären har avancerade drönare som kommit via Turkiet och att Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har samlat en betydande och varierande flotta av obemannade luftfarkoster, vilket han öppet skröt om i en intervju tidigare i veckan.

— Tack vare de avancerade turkiska drönare som ägs av azerbajdzjanska militären, har antalet offer på fronten minskat, säger Aliyev till en turkisk TV-kanal.

— Dessa drönare visar Turkiets styrka, och detta ger oss också makt, fortsätter Aliyev.

Vrak av kraschade och nedskjutna drönare skräpar redan ner landskapet i och runt Nagorno-Karabach. Sociala medier, inklusive konton som används av försvarsministerierna i Armenien och Azerbajdzjan, är fyllda med bilder och videor av drönare i aktion.

Följande video har uppgivits utspela sig i Nagorno-Karabach, som striderna formellt gäller; men några undersökande journalister hävdar att händelsen inträffade inne i Armenien. En drönare ägd av Azerbajdzjan slår ner i ett armeniskt fordon.Nordfront har tidigare rapporterat att missiler och raketer slagit ned i båda de stridandes länder, relativt långt ifrån konfliktens kärna.

I videon kan man se och höra drönaren med sitt säregna ljud från sina små rotorer, ett ljud som kommer att bli vanligare i strider framöver, och som man i krigszoner kan komma att behöva lyssna efter.

Varken Armenien eller Azerbajdzjan har något stort eller betydande flygvapen, men det muslimska Azerbajdzjans flygvapen beräknas vara något mer kraftfullt. Man har också fått förstärkning från Turkiet med F-16 plan av amerikansk Natomodell.

— För två länder med begränsad flygkraftskapacitet, är drönare ett billigt alternativ för att utöka sin potential för anfall, övervakning och spaning,” säger Mike Fowler, docent i militära och strategiska studier vid US Air Force Academy, till RFE/RL. ”

— Plus, så finns den extra bonusen att om ditt plan skjuts ner, finns det ingen pilot att fånga.

Av de två krigförande har Azerbajdzjan använt sina drönare mycket mer än vad det kristna Armenien gjort, vars resurser är mycket mindre.

— Det är inte lätt att slå ut anti-drönare och antimissilsystem med en drönare eller en missil, sade Matthew Bryza, en före detta amerikansk ambassadör i Azerbajdzjan till RFE/RL i en intervju förra veckan. Så Azerbajdzjan verkar ha visat en hög grad av kapacitet i sådana situationer, sade Bryza också.


  • Publicerad:
    2020-10-11 18:05