FINLAND. Finländarna är trötta på att ställa om klockan två gånger per år och vill därför nu slopa sommartiden. Tidsomställningen bestäms dock numera på EU-nivå och Finlands regering hoppas därför även att få med sig resten av EU-länderna.

Många finländare har tröttnat på att ställa om sina klockor två gånger om året. I november ifjol skrev  närmare 70 000 personer på en namninsamling i ett medborgarinitiativ för att skrota tidsomställningarna. Som skäl lyftes det bland att fram att omställningarna kan innebära en hälsorisk.

I den finska riksdagen är en majoritet positiva till att lägga ner sommartiden, men initiativet avfärdades dock ändå. Finland kan nämligen inte slopa tidsomställningarna då dessa är fastslagna av EU-direktiv och en förändring måste därför beslutas av EU-kommissionen.

Finlands regering kommer däremot nu att driva frågan vidare på EU-nivå och hoppas att den kommer att utredas av kommissionen. Landets trafik- och kommunikationsminister Anne Berner skriver även på Twitter att hon önskar att alla EU-länder framöver ska följa Finlands exempel.

Källor:
Finland trött på sommartid – driver frågan på EU-nivå
Anne Berners Twitter


  • Publicerad:
    2018-01-30 20:05