FINLAND Den finländska diskrimineringsombudsmannen har kommit fram till att två zigenerskor diskriminerats av en frisörsalong som förbjöd dem att bära sina stora kjolar under arbetstid. Nu har man stämt företaget.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) i Finland har väckt talan mot en frisörskedja som sade upp två kvinnor under deras provanställning. Enligt stämningen fick kvinnorna inte fortsätta för att de vägrade bära annat än traditionella zigenarkjolar under arbetstid, skriver Hufvudstadsbladet.

De två kvinnorna ska ha anställts av företaget att arbeta på två salonger i södra Österbotten. Under arbetsintervjun ska kvinnorna ha meddelat att de av kulturella skäl inte kunde tänka sig att ha på sig byxor på arbetet, men att de kunde tänka sig ”låta tillverka en lättare arbetsversion av den traditionella romska kjolen”.

Men strax efter att anställningen börjat fick kvinnorna besked om att kjolen inte var tillåten eftersom den inte passade frisörkedjans ”image”. Zigenerskorna ska då ha kommit till sina respektive arbetsplatser på avtalad tid varje dag, men förvägrades att arbeta. I slutändan ledde detta till ena kvinnan sades upp efter en vecka och den andra efter ytterligare en vecka.

Ärendet har tidigare lagts ned av åklagare

Enligt stämningsansökan var det först strax innan uppsägningen som kvinnorna informerades om byxkrav, arbetshygien, arbetarskydd och ergonomi av arbetsgivaren. DO uppger att kvinnorna aldrig hade accepterat anställningen ifall de känt till att de romska kjolarna inte var tillåtna.

Vidare skriver DO att kvinnorna ”upplevde diskrimineringen som kraftigt förnedrande mot sin person, sitt ursprung och sin kultur” samt att zigenarkjolen är en ”väsentlig del av en romsk kvinnas identitet och av grundlagen skyddad romsk kultur”.

Fallet har tidigare undersökts som ett brottsmål, men åklagaren valde i det fallet att inte väcka åtal varför DO nu driver frågan som ett tvistemål. DO yrkar på att kvinnorna får en ersättning på 12 000 euro vardera plus en halv årslön.

Zigenarkjolar passar inte företagets "konservativa image"

Frisörsalongkedjan har i ett svar till rätten skrivit att det är av stor vikt att kedjans alla affärer ser enhetliga ut, att företaget har en ”konservativ image” där ”den anställdas yttre [ska] vara städat och dämpat utan synliga piercingar eller tatueringar”. Man menar att ”det visat sig att byxor som nedre del är det enda alternativet sett till det praktiska, sakliga, sedliga, trygghet och hygienkrav”.

Just de romska kjolarna kan det dessutom fastna hår och smuts i, menar företaget. Vidare har man bedömt att de stora kjolarna kan fastna i så kallade sadelstolar, som kvinnorna därmed inte kan använda. Allt detta menar man att kvinnorna ska ha fått tydlig information om under anställningsintervjuerna.