BROTT Två zigenarbröder misstänks för att ha kört ihjäl sig egen mamma och försökt döda hennes pojkvän i sviterna av en ”romani kris”.

Det var under gårdagen som det rapporterades om att en kvinna och en man hade blivit påkörda på Hisingen i Göteborg. Polisen gick tidigt ut med att man misstänkte brott, samt att påkörningen var avsiktlig.

Båda offren fördes till sjukhus med allvarliga skador, och kvinnan dog senare under kvällen. Mannens skadeläge ska nu vara stabilt.

Fallet har nu visat sig vara en zigenarkonflikt, där två bröder har hämnats på sin egen mamma, som de menar har varit otrogen. De bägge bröderna i 20-års åldern har anhållits misstänkta för mord och försök till mord.

Även brödernas farmor och farfar har anhållits misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Samtliga är på sannolika skäl misstänkta.

Konflikten direktsändes på Facebook

Under söndagen hölls det en så kallad romsk rättegång, en ”romani kris”, där mamman dömdes till döden för otrohet. Mamman har sedermera lämnat sönernas pappa för en ny man, men har inte skiljt sig på ”romskt vis”.

Pappan till moderns nya pojkvän var kallad till rättegången – som direktsändes på Facebook – men dök aldrig upp.

Mamman publicerade tidigare själv en video på Facebook där hon vädjade till sina söner att låta henne och den nya fästmannen vara.

— Jag vill inte såra mina söner. Men jag har inte lämnat er, dina systrar eller bröder, utan er pappa, säger kvinnan i filmen.

Kort efter att mamman och fästmannen blev påkörda startades ännu en direktsändning på Facebook, där en av sönerna filmade inifrån bilen. I filmen syns hur bilrutan är sprucken, samtidigt som zigenaren går igenom fallet och utfärdar hotelser på en blandning av svenska och romani.

— Vi visade vilka vi är. Vi körde över din son och vår mamma. Nu kan ni åka till sjukhuset och leta efter dem, de kanske är döda, det vet vi inte, säger en av dem i videoklippet. 

— Så går det i vår familj när man är otrogen, vi lägger dig i graven, inte bara män. 

Det har även publicerats filmer där släktingar till familjen försvarar mordet som rättfärdigt och där man testskjuter med automatvapen i ett parkeringsgarage.