FINLAND Finlands nya näringsminister avgår nu efter att ha anklagats för att ha kopplingar till ”extremhögern”. I en förtroendeomröstning i onsdags fick ministern fortsatt förtroende men väljer nu trots det att avgå.

Vilhelm Junnila från Sannfinländarna meddelade under fredagen att han avgår från sin post som näringsminister. Junnila har under de senaste veckorna fått en hel del kritik för att ha kopplingar till ”extremhögern”.

Under onsdagen röstade den finska riksdagen om förtroendet för Junnila. Han fick då fortsatt förtroende med rösterna 95 – 86.

Statsminister Petteri Orpo säger att han är nöjd med Junnilas beslut att avgå. Han ska i onsdags fört en diskussion med Junnila, som han betecknade som ”mycket allvarlig”.

— Efter det har det tillkommit så mycket ny information att det blev omöjligt för honom att fortsätta, det var inte bra för regeringen eller för Finland. Regeringen fördömer all extremism och rasism och vi har förbundit oss till mänskliga rättigheter och jämlikhet i samhället, sade Orpo.

Det är ännu oklart vem som ska ta över posten som Finlands näringsminister.