UNGDOM Enligt antivita aktivister påstås rasismen vara på uppgång i de finlandssvenska skolorna och de ”antirasistiska” utbildningarna sägs väcka lite intresse bland lärare. Nyligen hölls också det finländska ungdomsvalet där Sannfinländarna blev det största partiet och det etnonationalistiska partiet Sinimusta liike hade fått ett mandat i riksdagen.

Regimstyrda Svenska yle publicerade igår en artikel där ”experter från samhällets olika områden” påstår att rasismen ökar och blir råare än den tidigare har varit.

— Vi hör om barn som vägrar gå till skolan på grund av det sociala klimatet, vi hör om tjänstemän, skoladministration, som lever på våra skattepengar men inte gör någonting för att skydda de barn som far illa, säger Andrej Scherbakov, som är ordförande för föreningen Föräldrar för diversitet.

Agneta Torsell som är rektor för Lagstad och Rödskog skola i Esbo säger att ”rasismen har blivit fulare, råare och elakare än den var för femton år sedan” och att ”vi ser den [rasismen] mera

I nästa mening uttrycker Torsell att att ”rasism” sällan har riktas mot en enskild person särskilt ofta utan att det är mer av ett ”rasistiskt tankesätt och beteende” som hon menar att eleverna fått hemifrån.

Svalt intresse för antivita utbildningar

Afrikanska Joséphine Gram, koordinator för föreningen Ad astra, är besviken över att endast tre lärare i Helsingforsregionen kom på hennes fortbildning om ”antirasism”.

— Jag drog en fortbildning för, på papper, alla Helsingfors lärare. Men det var frivilligt och det var tre personer som kom på plats. Varför finns det inte strukturer för att utbilda barn om rasism redan inom småbarnspedagogiken?, beklagar sig Gram.

Hon fortsätter med att ondgöra sig över att finlandssvenskarna som grupp – en grupp hon själv anser sig tillhöra trots sitt afrikanska ursprung – inte är tillräckligt välkomnande mot rasfrämlingar.

Unga mer nationalistiska än vuxna

I dagarna fick vi även genom resultatet i det finska ungdomsvalet veta att det etnonationalistiska partiet Sinimusta liikes (Blåsvarta rörelsens) kandidat hade fått ett mandat i riksdagen om ungdomarna hade fått bestämma.

Yle rapporterar även att Sannfinländarna hade blivit största parti med 18,2 procent av rösterna medan statsministerpartiet Socialdemokraterna kommit på tredje plats med 13 procent.