FINLAND. Mannen bakom invandringskritiska MV Lehti har dömts till fängelse.

Ilja Janitskin.

Ilja Janitskin, utgivare för den populära alternativmediasajten MV Lehti, har dömts till fängelse i ett år och tio månader för ”grov ärekränkning och hets mot folkgrupp” uppger SVT.

Bland annat ska han ha blivit dömd för att ha publicerat ”hets” mot judar och muslimer, något som är ovanligt i Finland. Han döms även för brott mot upphovsrättslagen.

Bland annat ska hans publiceringar ha orsakat att den ryssfientliga journalisten Jessikka Aro, som skrivit en artikelserie om att vissa ryssar skriver gott om sitt hemland på internet, blivit utsatt för en så kallad hatkampanj, där hon exempelvis anklagades för att vara en hemlig agent.

Beslutet har i Sverige hyllats av bland annat den ökände rysshatarjedin Patrik Oksanen, som kommenterade domen med att den ”visar att västliga rättstater [sic!] markerar en gräns, både när det gäller trakasserier mot journalister och att motverka påverkan från Ryssland.”

MV Lehti har under Janitskins ledarskap återpublicerat artiklar från Nordiska motståndsrörelsen samt undvikit att attackera rörelser som intar en radikalare hållning än de själva i olika frågor.

Källa:
Hon fick rätt mot proryska nättroll i unik rättsprocess


  • Publicerad:
    2018-10-19 20:25