FINLAND. Föräldrar och lärare på en högstadieskola i Ekenäs, Nyland, stoppade elevkårens försök att förvandla en idrottstävling till ett homojippo.

Under den finlandssvenska idrottsfesten Stafettkarnevalen ville elevkåren på Ekenäs högstadieskola (EHS) ha regnbågsfärgade flaggor i hejarklacken. Detta skulle ha fungerat som motvikt till temat militära kläder, som hade syftet att högtidlighålla Finlands enda svenskspråkiga brigad i just Ekenäs.

– Därför hade vi med regnbågen för att få en fredligare vinkel på militärtemat, säger Olivia Casagrande, ansvarig ledare för hejarklacken i EHS, som också får stöd av elevkårens ordförande Lukas Lundin.

Men både föräldrar och lärare reagerade mot att skolan skulle bli föremål för politisk propaganda och nu har de ansvariga eleverna tvingats hala ner homoflaggan. Skolans rektor, Petri Nyberg, säger till Yle Västnyland att skolan inte ska vara ett forum för politik eller propaganda överhuvudtaget.

— Någon elev kastade fram att vi i nästa år skall flagga för SFP för att visa vårt stöd för kampen för det svenska språket. En annan har föreslagit att vi borde våga köra med ett evangeliskt lutherskt tema. Varför? Jo, för att allt fler människor skriver sig ur kyrkan. Idéerna är kanske bra, men inte i skolans namn, säger Nyberg.

Källa:
Skola i Ekenäs förbjuder regnbågar i Stafettkarnevalen


  • Publicerad:
    2015-05-20 10:30