LÖGNPRESSEN. Östgötatidningen Folkbladet, som har sin starkaste läsarkrets i Finspång, har i dagarna uppmärksammat att Nordiska motståndsrörelsen blir allt mer aktiva i Norrköpingstrakten. ”Artiklarna var sansade”, menar Jimmy Thunlind.

Finspångstidningen Folkbladet uppmärksammar Motståndsrörelsen i flera artiklar. Skärmbild: folkbladet.se.

Det är tidningen Folkbladet (Nya Folkbladet i Östergötland) som under veckan har haft ett artikelreportage om Nordiska motståndsrörelsens Näste 8 och deras framgångar i Norrköpingstrakten.

Tidningen, som har sin starkaste läsarkrets i Finspång, skriver bland annat att ”nazistiska NMR ökar sin aktivitet” och att det inte skulle bero på fler medlemmar, utan att de anslutna som finns på orten har blivit mer aktiva.

För att förstå varför har man frågat både Expo och Säpo, likväl som polisens lokala underrättelseavdelning.

Morgan Finnsiö, som är ”researcher” på Expo, konstaterar dock helt riktigt att Norrköping under 2019 var en av de tio kommuner där Motståndsrörelsen har varit mest aktiv. Enligt Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindbergs årsrapport för 2019 hamnar Norrköping till och med på fjärde plats, och överträffades bara av Trelleborg, Luleå och Uddevalla.

Enligt Finnsiö är det ”ytterst problematiskt” att Nordiska motståndsrörelsen är så aktiv i Norrköping. Han menar att detta gör ”livet outhärdligt” för alla organisationens motståndare.

Jan Fryksén vid polisen i Norrköping bekräftar att Motståndsrörelsen har gått framåt i staden.

— Vår underrättelseavdelning har märkt en ökad aktivitet i Östergötland. Främst ligger fokus på medlemsrekrytering, säger han till Folkbladet.

Tidningen hänvisar till Säkerhetspolisen och påstår att Motståndsrörelsen ”har förmåga att begå terrorattentat”. Men som Säpos egen så kallade chefsanalytiker Ann-Za Hagström tvingades medge när hon grillades av försvarsadvokater under den uppmärksammade åsiktsrättegången i Göteborg är ”förmåga” och ”avsikt” inte samma sak, liksom att i princip vilken grupp eller individ som helst har ”förmåga” att begå brott som kan falla under terrorlagstiftningen.

Martin Saxlind: ”Vi har driftiga medlemmar i staden”
Men Folkbladet låter även Nordiska motståndsrörelsen komma till tals genom att citera organisationens presstalesman Martin Saxlind.

Saxlind låter hälsa att Motståndsrörelsen ”strävar efter att vara aktiva i hela landet” och ”att det händer mycket i just Norrköping beror på att vi har driftiga medlemmar i staden”.

Lokaltidningen Folkbladet uppmärksammar att Motståndsrörelsen blir allt mer aktiva i Norrköping. Bild från Dresden-aktion som hölls i staden under torsdagen. Foto: Nordfront.

På fråga vilket mål Nordiska motståndsrörelsen har med aktiviteterna i Norrköping svarar Saxlind:

— Vi hoppas att ännu fler engagerar sig i kampen […] Om inte radikala politiska förändringar kommer till stånd snart så väntar hårdare tider i det här landet.

När han konfronteras om den antisemitiska skämtattacken mot Norrköpings stadsmuseum i samband med en utställning om ”nazism” svarar Saxlind att han tycker ”aktionen med tvålarna var ett smart och roligt tilltag” och att han utgår från att utställningen i fråga i stort sett bestod av ”samma gamla uttjatade propaganda som ska få svenskar att tycka synd om världens mest privilegierade folkgrupp”.

Att någon lämnade en väska med Davidsstjärna på, innehållande bland annat tvålar och annan antisemitisk satir utreds sedan tidigare av Norrköpingspolisen som ett åsiktsbrott. I samband med Folkbladets artikelserie har Norrköpings-Tidningar avslöjat att väskan just nu analyseras Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att hitta spår från den ansvarige åsiktsbrottslingen.

En del av Folkbladets artikelserie utgörs av hetskampanjer mot att lokala medlemmar hyr kommunala lokaler för att idrotta och träna självförsvar. Men Saxlind förklarar för tidningen varför detta sker.

— Vi tränar kampsport för att kunna försvara oss själva och våra nära och kära i det alltmer otrygga samhälle som de rödgröna och borgarpartierna har skapat med sin vansinnespolitik. Vart vi tränar angår bara de som deltar på träningarna.

Jimmy Thunlind: ”Inte oväntat att media vill granska oss”
Nordfront har varit i kontakt med Jimmy Thunlind från Näste 8. Thunlind menar att Folkbladets artikelserie om Nordiska motståndsrörelsen i jämförelse med tidigare hetskampanjer från lögnpressen ändå framstår som ”balanserad”.

— Eftersom vi utgör den enda radikala oppositionen mot regimen och våra aktioner väcker uppmärksamhet är det inte oväntat att media vill granska oss. Jag tycker att artiklarna i Folkbladet är sansade – inga vulgära uthängningar av enskilda och de har låtit oss komma till tals och svara på kritiken mot oss, säger Thunlind.

Folkbladet påstår att den ökande aktivismen inte har att göra med att det rekryteras nya medlemmar. Vad har du att säga om det?

— Eftersom vi aldrig offentliggör vårt medlemsantal är det en taktik från polisen att försöka förminska oss genom att påstå att vi inte blir fler. Men det ökande antalet offentliga aktiviteter talar sitt tydliga språk. De skulle aldrig ägna oss så stor uppmärksamhet om de inte visste att vi växer och blir starkare.

Källor:
Nazistiska NMR ökar aktivitet i Norrköping
Så svarar Nordiska motståndsrörelsen
Kommunen ser över hyresregler efter träningen


  • Publicerad:
    2020-02-15 16:35