INRIKES. Tre gånger på kort tid har polisfester slutat i polisanmälningar. 

Polisfester har en tendens att spåra ur. Tidigare har Nordfront rapporterat om hur det bajsats i vasken, lämnats använda kondomer på bord samt skrivits könsord på tavlor i samband med en polisfest på Kungsholmen 2016. Tidigare i veckan framkom dessutom att det inletts förundersökning gällande två ofredanden och en misshandel efter en julfest för polisen i Linköping.

Nu har ytterligare polisfester slutat i polisanmälningar. I Malmö anmäldes ett befäl för sexuellt ofredande efter att ha kysst en kvinna som tydligt ska ha visat att hon inte ville. Och i samband med Eskilstunapolisens julfest ska en polis ha varit närgången mot en annan festdeltagare och tagit på henne på ett olämpligt sätt.

— I väntan på att utredningen blir klar är polisen omplacerad från yttre till inre tjänst. En anledning är att hålla de berörda parterna åtskilda. Vi vill inte heller att man är i yttre tjänst om man är under press, och dessutom finns det risk att det uppstår en förtroendeskada för polismyndigheten, kommenterar den lokala polisområdeschefen Christer Sjöqvist.

Ulrika Herbst, som är regionpolischef i region öst, tycker att det hela är ”extra allvarligt” eftersom hon förväntar sig ”mer av polisanställda”. Något som hon hävdar att även allmänheten gör.

I samband med #MeToo-vågen förra året vittnade 5 000 kvinnliga poliser om sexuella trakasserier och maktmissbruk inom polismakten. 214 anmälningar kom då in, vilket ledde till förundersökning i 60 ärenden av vilka samtliga har lagts ner.

Källor:
Polis misstänks ha sexofredat kollega på julfest – har omplacerats
Regionchefen: Extra allvarligt när det rör poliser


  • Publicerad:
    2018-12-22 23:00