HBTQP. En rad riksdagspartier kräver att regeringen utreder frågan om att ett tredje juridiskt kön införs i lagstiftningen och folkbokföringen för att bättre tillvarata transpersoners rättigheter.

Transpersoner demonstrerar för rätten att skaffa barn, Pride 2011.

Frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i folkbokföringen har diskuterats i flera år. Målet är att skapa ett rättsligt erkännande av icke-binära, alltså personer som inte identifierar sig som man eller kvinna.

Detta skulle också innebära att personnumren görs könsneutrala, enligt den statliga utredning som har utrett transpersoners levnadsvillkor.

Flera riksdagspartier kräver nu att regeringen agerar i frågan. Hård kritik kommer från bland andra Centerpartiets Martina Johansson:

— Jag tycker att det är oerhört synd att inte regeringen vågar ta i den här typen av frågor som är lite kontroversiella och som är svåra. Samhället och lagstiftningen bör hänga med såsom människor lever.

Även Miljöpartiets Emma Hult, ordförande i civilutskottet, anser att den här frågan nu måste komma till ett avgörande:

— Det är helt enkelt en frihetsreform. Det handlar om att för att ha ett inkluderande samhälle är det viktigt att människor har möjlighet att definiera sig själva. Då står dagens binära system med endast alternativen man eller kvinna faktiskt i vägen.

Daniel Andersson, ordförande för HBT-Socialdemokrater, säger till Sveriges Radio att han inte ser någon problematik i frågan, utan att ett tredje kön är något som bara ska införas.


  • Publicerad:
    2021-02-20 11:05