SHABBOS GOJER Ron DeSantis åkte i egenskap av guvernör till Israel för att medverka som talare på ett evenemang, där frågor centrala för Israel behandlas. Väl på plats undertecknade han en lag mot antisemitism i sin hem-delstat och passade på att hetsa mot palestinier.

I det ”land” som brukar kallas Mellanösterns enda demokrati, det vill säga Israel, gick igår ett evenemang vid namn Celebrate the Faces of Israel (CTFOI av stapeln). Tillställningen anordnas av Jerusalem Post och Museum of Tolerance Jerusalem och har närmare 40 talare.

Det är oklart exakt vad CTFOI vill åstadkomma, men i beskrivningen till klippet som har publicerats från det på Youtube kan man läsa att man ”tacklar de mest angelägna frågorna för staten Israel”. Museum of Tolerance Jerusalem, som är en av krafterna bakom jippot, drivs av judisk makt-gruppen Simon Wiesenthal center.

Ett museum för besökare i alla åldrar, religioner och kulturella bakgrunder. De från hela regionen och hela världen som uppmuntrar demokrati, bekämpar rötterna till antisemitism och extremism samt förordar regional stabilitet, global harmoni, mänsklig värdighet och kärlek till Israel.

Museum of Tolerance hemsida

DeSantis attackerar sina egna medborgare

En av huvudtalarna på evenemanget var Floridas guvernör, republikanen Ron DeSantis. Guvernören tog tillfället i akt för att, som National Justice Partys partiledare Mike Peinovich beskrev saken på Telegram, ”åka till ett främmande land för att underteckna ett lagförslag som attackerar hans egna medborgares grundrättigheter”.

Lagförslaget han skrev under var enligt Jewish News Syndicate (JNS) ett som skulle ”stärka hans delstats [Floridas] förmåga att bekämpa antisemitism”. Vidare meddelade DeSantis i klara ordalag att det enligt honom aldrig har funnits en palestinsk stat i Israel eller någon annanstans.

— Vi gör vad vi kan i Florida för att öka möjligheterna att lagföra människor när det går över gränsen till hotfullt beteende. Vi slår tillbaka, sade DeSantis enligt JNS.

Guvernören basunerade även ut att ”vi måste ta avstånd från dem som inte erkänner Israels rätt att existera”.

Kryper för judarna

Även palestinier som lever under den sionistiska ockupationsmakten blev attackerade av guvernören från Florida. Han menar att det som ses som ockuperad mark av de flesta länderna i världen egentligen är ”ifrågasatta områden” och att när araberna inte ville ge bort delar av sitt hemland ”hellre drog i krig”.

— Dessa är de mest historiska judiska markerna som går tillbaka tusen och åter tusen år. Det har aldrig funnits en palestinsk arabisk entitet, menade DeSantis.

Vidare meddelade han sin ståndpunkt att den amerikanska ambassaden ska fortsätta ”ha sitt säte i Jerusalem oavsett hur de politiska vindarna blåser”. JNS rapporterar också att guvernören sagt att han och hans fru samlat vatten från Gennesaretsjön som de skulle använda vid sina barns dop.

— Precis som David besegrade Goliat besegrade det judiska folket oddsen. Israel har stått inför flera utmaningar än möjligtvis någon annat land under de 75 åren sedan dess självständighet, sade guvernören.

Det pågående besöket är DeSantis femte i den självutnämnda judiska staten.