USA Såväl Floridas senat som dess representanthus röstade i veckan igenom ett lagförslag, som tillåter att tjänstemän i delstaten kandiderar till presidentposten utan att först avgå.

Nordfront skrev i veckan om vilka mäktiga krafter som Floridas guvernör Ron DeSantis (R) lierar sig med. Som av en tillfällighet tycks nu ett stort hinder på hans väg mot presidentposten undanröjt.

Floridas lagstiftande församling tillkännagav nämligen i fredags ett undantag från delstatens ”avgå för att ställa upp”-lag, en förändring som möjliggör för guvernören att kandidera till presidentposten 2024 utan att först behöva avgå från sin nuvarande post. Undantaget passerade tidigare i veckan Floridas senat med 28 röster mot 12, och delstatshuset godkände det på fredagsförmiddagen med siffrorna 76-34 .

Enligt Floridas lagstiftning fram till nu skulle DeSantis alltså ha varit tvungen att avgå som guvernör innan han tillkännager sin kandidatur i presidentvalet. Det som nu stipuleras är att tjänstemän undantas från bestämmelsen ”avgå för att ställa upp” om de kandiderar antingen till posten som president eller till den som vicepresident.

Detta innebär att DeSantis, som i november besegrade demokraternas Charlie Christ i guvernörsvalet, och därmed omvaldes till en ny fyraårsperiod, inte behöver avgå förrän vid president-installationen 2025 ifall han når hela vägen dit. För att komma dit behöver han dock först gå segrande ur primärvalet nästa månad.

Ska inte anpassa våra regler godtyckligt

Floridademokraterna har protesterat mot den aktuella lagändringen och betonat att detta exceptionella undantag från en delstatslag är skräddarsytt för att fylla DeSantis behov. Floridas representant Ashley Gantt (D) sade under senatsdebatten:

— Jag anser definitivt att vi måste vara konsekventa och säkerställa att vi inte anpassar reglerna efter vilka vi gillar eller inte gillar.

— Varför signerar vi tillåtelsen för Ron DeSantis att inte sköta sitt jobb? frågade Angie Nixon (D) under samma debatt.

Lagförslaget går nu – ja just det – till guvernör DeSantis skrivbord för underskrift. Och han lär inte tveka.

En knäpp på näsan av Storbritanniens premiärminister

Florida House godkänner vallagsändringarna samtidigt som DeSantis står i begrepp att avsluta en internationell resa, vilken många ser som ett slags preludium till hans presidentvalskampanj. Men Daily Mail är en av flera tidningar, som i sammanhanget påminner om att Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på fredagen meddelade att han inte har för avsikt att träffa DeSantis under dennes besök i London på måndagen. Han avvisar därmed, poängterar tidningen, Floridas guvernör tillika en högst sannolik amerikansk presidentkandidat till förmån för de internationellt relativt okända lägre rankade brittiska tjänstemännen James Cleverly och Kemi Badenoch.